Ελλαδα

Τι δουλειά θέλουν να κάνουν οι Έλληνες φοιτητές μετά το πτυχίο;

Τι είναι αυτό που τους τρομάζει περισσότερο σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα   

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330863-685045.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το «επιχειρείν» δεν είναι το δυνατό σημείο της νεολαίας στην Ελλάδα. Διεθνής έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 50 χώρες με τη συμμετοχή 122.000 φοιτητών από 1.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα, τοποθετεί την Ελλάδα κάτω από το μισό ποσοστό του διεθνούς μέσου όρου επιχειρηματικής πρόθεσης αμέσως μετά τις σπουδές. Παράλληλα, απομακρύνονται συνέχεια από την επιλογή της επαγγελματικής αποκατάστασης στο Δημόσιο.

Όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα παρουσιαστούν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου κατά της διάρκεια της ημερίδας «Η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση»  που διοργανώνει το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η έρευνα έγινε σε δείγμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από 11 πανεπιστήμια. Η συντονίστρια της έρευνας για την Ελλάδα καθ. Κατερίνα Σαρρή και η μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δρ. Σταυρούλα Λασπίτα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του διεθνούς μέσου όρου επιχειρηματικής πρόθεσης αμέσως μετά τις σπουδές (Ελλάδα: 4% - Δ.Μ.Ο: 8,8%). Ωστόσο, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Ως υπάλληλοι σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, κατά σειρά προτίμησης, επιθυμούν οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους να εργαστούν αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους.

Η πρόθεσή τους να γίνουν επιχειρηματίες επικρατεί ως επιλογή πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η πρόθεση των φοιτητών να αποκατασταθούν στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Ως σημαντικά θετική αξιολογείται η συμβολή του Πανεπιστημίου. Το 41,1% των φοιτητών θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο τους εμπνέει να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, το 36% των φοιτητών εκτιμούν ότι υπάρχει ευνοϊκό κλίμα στο πανεπιστήμιο τους για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας το 55,1% των φοιτητών πιστεύουν ότι οι γνώσεις που πήραν από το πανεπιστήμιο σε θέματα επιχειρηματικότητας ενίσχυσε την ικανότητα τους να εντοπίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ