Ελλαδα

Άδειες θέσεις σε ξενώνα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Την ώρα που πολλά παιδιά βρίσκονται στο δρόμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330494-684037.jpg

Μόλις 35 προσφυγόπουλα φιλοξενεί το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Παιανία «Περιβολάκι» ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 100 παιδιά, κατήγγειλε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.

«Όταν έχουμε παιδιά που είναι στο δρόμο, στα κέντρα φιλοξενίας, στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές, γιατί να έχουμε κενές θέσεις; Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει και με την εξέλιξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων από την ΕΕ. Πώς θα ζητήσουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Κανάκης σε συνέντευξη Τύπου. 

«Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορούν χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά να είναι στο δρόμο και να υπάρχουν άδειοι ξενώνες» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Δανιήλ Εσδράς.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων του ΕΚΚΑ, Χρήστος Χομπάς, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε: «Για εμάς (ο ξενώνας) έχει 70 παιδιά, καθώς έχουμε εκδώσει ήδη άλλα 35 έντυπα για τοποθέτηση παιδιών. Αναμένεται δηλαδή να φτάσουν άλλα 35 παιδιά στον ξενώνα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Από τη στιγμή όμως που εκδίδεται ένα έντυπο, το ΕΚΚΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περαιτέρω για να επισπεύσει τη διαδικασία. Μετά αναλαμβάνει ο εισαγγελέας, ο φορέας παραπομπής, ο φορέας συνοδείας».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Χομπά, εμφανίζονται δυσκολίες και καθυστερήσεις «σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση από τους φορείς παραπομπής, καθώς δεν γνωρίζουμε για πολλά παιδιά αν είναι ασυνόδευτα ή συνοδεύονται από τους συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τοποθετήσεις, γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να φύγουν από τους συγγενείς τους. Τότε, ο εισαγγελέας εκδίδει εντολή για τη διερεύνηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και η Ύπατη Αρμοστεία κρίνει αν το παιδί μπορεί να παραμείνει με το συνοδό του». 

Επίσης, «υπάρχουν παιδιά που ενδεχομένως δεν εντοπίζονται στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει. Πολλές φορές τα παιδιά μετακινούνται από μια δομή σε άλλη και δεν ενημερωνόμαστε, οπότε χρειάζεται να γίνει διαδικασία ώστε το παιδί να εντοπιστεί και να εκδοθεί εκ νέου ένα έντυπο». Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση και «στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων για ψώρα και φυματίωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ