Ελλαδα

Δεν θα γίνει η δίκη Θάνου εναντίον του Τσακυράκη

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε καταθέσει μήνυση για εξύβριση  

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327275-676217.jpg

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη της Βασιλικής Θάνου εναντίον του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, καθώς, σύμφωνα με το προσωπικό ιστολόγιο του τελευταίου, με το άρθρο 8 του ν. 4411/2016 έχει αρθεί το αξιόποινο σωρείας ελαφρών πλημμελημάτων με το σκεπτικό της ελάφρυνσης των ποινικών δικαστηρίων. Έτσι, η μήνυση για εξύβριση που είχε καταθέσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εναντίον του κ. Τσακυράκη για το άρθρο του με τίτλο «Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου» δεν θα πραγματοποιηθεί με το σκεπτικό της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο άρθρο ο Σταύρος Τσακυράκης σχολίαζε την ενέργεια της κυρίας Θάνου να στείλει σε όλους τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ επιστολή για να τους ενημερώσει «κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος». Κατά τον καθηγητή, «στην επιστολή της προβαίνει σε σωρεία πολιτικών κρίσεων από την ερμηνεία της ψήφου στο δημοψήφισμα μέχρι την εκτίμηση για την πολιτική των Μνημονίων και την άποψη ότι οι Έλληνες δεν φέρουν ευθύνη αλλά μόνο οι κυβερνήσεις».

Ο κ. Τσακυράκης είχε γράψει τότε πως «αυτά δεν τα λέει κάποιος πολιτικός αλλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε συναδέλφους της δικαστές. Είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν κατανοεί την επιταγή  της αποχής της ιδίας από πολιτικές κρίσεις αλλά είναι τόσο αφελής ώστε δεν υποψιάζεται καν ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης».

Κατά τον κ. Τσακυράκη, «η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της. Το ίδιο να κάνουν και οι επιφανείς και ακέραιοι πρώην δικαστές. Μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανεβεί στην έδρα».

Η κα Θάνου είχε θεωρήσει πως το εν λόγω άρθρο την προσβάλλει κι έτσι κατέθεσε μήνυση για εξύβριση.

Ο καθηγητής εξηγεί με νέο άρθρο του ότι «δεν μου άρεσε αυτή η εξέλιξη. Η αρχική μου σκέψη ήταν να επιδιώξω μια δικαστική κρίση, η οποία, θα επιβεβαίωνε, αφενός, ότι επρόκειτο για μια μήνυση αβάσιμη, αφετέρου, ότι ήταν αδιανόητο να ασκείται παρόμοια μήνυση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σκέφθηκα να την εγκαλέσω εγώ για ψευδή καταμήνυση ή να ασκήσω αγωγή για προσβολή της προσωπικότητας».

Επίσης, αναρωτιέται: «Υπάρχει αμφιβολία ότι αξιολογικές κρίσεις για δραστηριότητα του Προέδρου του Αρείου Πάγου προστατεύονται απολύτως από την ελευθερία του λόγου; Ότι αξιολογικοί χαρακτηρισμοί, όπως το “αφελής” και το “μιλά ως πολιτικάντης”,  σε καμία δημοκρατία δεν μπορούν να θεωρηθούν υβριστικοί για κανέναν πολίτη και για κανέναν κρατικό αξιωματούχο, πόσω μάλλον για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου»;

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στον προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας: «Πρόκειται για πρωτόγνωρες  καταστάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης που τραυματίζουν το κύρος της και διαλύουν κάθε έννοια δικαίου. Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος ας μην έχει καμία αυταπάτη, η μεγαλύτερη μομφή για την πρωτόγνωρη κατάσταση στη Δικαιοσύνη δεν επιρρίπτεται στην κ. Θάνου ή στην κ. Δημητρίου αλλά στον ίδιο προσωπικά».

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε όλο το άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ