Ελλαδα

HacktheCamp: ένας δημιουργικός μαραθώνιος για το προσφυγικό

ImpactHub Athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα ενώνουν τις δυνάμεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326326-673538.jpg

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες; Τι είδους ευκαιρίες ενσωμάτωσης υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν  για αυτούς τους πληθυσμούς; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους; Πώς μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τους τοπικούς πληθυσμούς και να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διαπολιτισμικός διάλογος;

Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε στη διάρκεια του HacktheCamp (#HackTheCamp). Το ImpactHub Athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ένα δημιουργικό hackathon για να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης.

Προγραμματιστές, designers, άνθρωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες ή μη θα εργαστούν σε ομάδες και θα αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις για και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στη διαδικασία του hackathon είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να παραχθούν λύσεις οι οποίες θα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Το hackathon απευθύνεται σε ανθρώπους με ή χωρίς τεχνολογικές δεξιότητες, ενώ οι λύσεις που θα παραχθούν μπορεί να περιλαμβάνουν εφαρμογές τεχνολογίας, καθώς και ιδέες για μη τεχνολογικά προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμα εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πλατφόρμες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ατομικά και να αναζητήσουν συνεργάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του hackathon (MeettheHackers) ή μπορούν να συμμετάσχουν με την ήδη υπάρχουσα ομάδα τους.

Η προσέγγισή μας έχει ως κεντρικό άξονα την Κριτική Μηχανική (criticalengineering), δηλαδή την ανεύρεση και «κατασκευή» μιας άμεσα εφαρμόσιμης λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα μέσα από μια καινοτόμο, αλλά και πρακτική προσέγγιση που μπορεί να επιφέρει κοινωνική αλλαγή.

Το HacktheCamp  θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στην εκδήλωση MeettheHackers που θα πραγματοποιηθεί στις 21–22 Οκτωβρίου στη Διπλάρειο Σχολή, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και η μεθοδολογία τουhackathon, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στις αρχικές τους ιδέες. Από εκείνη την ημερομηνία και για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι ομάδες θα προετοιμάζονται με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών ειδικών, οι οποίοι θα τους υποστηρίζουν προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ενώ θα μπορούν να εργάζονται από τον χώρο του ImpactHub Athens. Οι ομάδες που θα προκύψουν, θα μπορούν να υποβάλουν την επικαιροποιημένη τους ιδέα προς αξιολόγηση μέχρι τις 22 Νοέμβριου.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο του HacktheCamp θα πραγματοποιηθεί στις 2–4 Δεκεμβρίου, στο ImpactHub Athens, όπου οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα αναπτύξουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη λύση με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του HacktheCamp οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα τελικά τους project στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις τρεις καλύτερες ομάδες.

Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στο ImpactHub Athens. Οι ομάδες και τα τελικά projects θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: αντίκτυπο, χρηστικότητα και παρουσίαση, βιωσιμότητα, καινοτομία και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (σε παρόμοιες καταστάσεις).

Οι λύσεις που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του HacktheCamp θα εστιάσουν πρωτίστως στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς. Κάποιες από τις λύσεις μπορούν να απευθύνονται και σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας, αλλά και τοπικούς πληθυσμούς, προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και συνεργασία.

Ο κώδικας αλλά και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό των προτάσεων που θα προκύψουν μέσα από το HacktheCamp, θα αναρτηθούν στο ομώνυμο αποθετήριο στο GitHub, με ανοιχτή άδεια, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη νέων λύσεων πέρα από τα πλαίσια του hackathon.

Το HacktheCamp διοργανώνεται με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση hackathons με  ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους CreativeAssociates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το HacktheCamp υποστηρίζει επίσης η Microsoft.

Δηλώσεις συμμετοχής στο http://hack-the-camp.eventbrite.com/ μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Χρήσιμεςπληροφορίες

Hack the Camp: Meet the Hackers

  • Πότε: 21-22 Οκτωβρίου Οκτωβρίου
  • Πού: Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3, 10552, Αθήνα

HacktheCamp

  • Πότε: 2-4 Δεκεμβρίου
  • Πού: ImpactHub Athens, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ