1821 Digital Gallery
Oι Editors έζησαν δίπλα στους πρόσφυγες

Oι Editors έζησαν δίπλα στους πρόσφυγες

Το βρετανικό γκρουπ επισκέφτηκε την Ελλάδα ζητώντας λύσεις

Το βρετανικό συγκρότημα Editors επισκέφτηκε την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα με την Oxfam για να συναντηθεί με ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η επίσκεψη προηγήθηκε της ανοιχτής πορείας που απαιτεί ανάληψη δράσης για την υποστήριξη των προσφύγων η οποία έλαβε χώρα στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Το γκρουπ προέτρεψε την Theresa May και άλλους διεθνείς ηγέτες να συναντηθούν για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα και την Τρίτη για να αναλάβουν δράση και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα παραμείνουν ασφαλείς, με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρησή τους και όλοι μαζί.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στη βορειοδυτική Ελλάδα, τα μέλη του γκρουπ συνάντησαν πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα από τότε που ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους στους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων και της ανέχειας.

Σχετικα
Πρώτα χιόνια στη Θεσσαλονίκη έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς» (βίντεο)
Πρώτα χιόνια στη Θεσσαλονίκη έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς» (βίντεο)

Ο τραγουδιστής Tom Smith, ο ντράμερ Ed Lay και ο πολυοργανίστας Elliott Williams είδαν πώς ζουν οι οικογένειες σε σκηνές ή σε αυτοσχέδιο καταυλισμό σε ένα παλιό ορφανοτροφείο. Πολλοί έχουν κολλήσει εκεί σε αναμονή για έξι μήνες χωρίς να έχουν ιδέα αν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να ξανασυναντήσουν τους αγαπημένους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Tom Smith είπε: «Όταν επισκέφτηκα τα στρατόπεδα σοκαρίστηκα από την απελπιστική κατάσταση στην όποια έχουν βρεθεί αυτές οι οικογένειες. Αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ρίσκαραν τα πάντα για να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια, διασχίζοντας σύνορα και θάλασσες, οι άνθρωποι αυτοί είναι τώρα σε αναμονή χωρίς να έχουν ιδέα για πόσο καιρό θα βρίσκονται εκεί ή πού θα καταλήξουν.

»Συναντήσαμε μία μητέρα που η οικογένεια της χωρίστηκε στη διάρκεια του ταξιδιού, αφήνοντάς την με τρία από τα παιδιά της στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγός της και τα δύο άλλα τους παιδιά στη Γερμανία χωρίς κανένας από τους δύο να γνωρίζει αν είναι καλά και ασφαλείς. Έχοντας παιδιά και εγώ, δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο σκληρό είναι. 

Σχετικα
Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021: Πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα;
Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021: Πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα;

»Αυτές οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από εξωφρενική πίεση, αρκετοί ζουν σε σκηνές, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Παρόλα αυτά, οι οικογένειες που μιλήσαμε ήταν φιλόξενες και αξιοπρεπείς, χαρούμενες να μοιραστούν τις τρομακτικές ιστορίες τους μαζί μας. Αξίζουν κάτι καλύτερο. Οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες είναι μαζί και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους με ασφάλεια».

Περίπου 60.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκαταλειμμένα κτίρια και καταυλισμούς. Η Oxfam παρέχει τα απαραίτητα όπως νερό, φαγητό, στέγη κι εγκαταστάσεις υγιεινής σε πέντε στρατόπεδα κοντά στα αλβανικά σύνορα. Η Oxfam παρέχει επίσης νομική και ιατρική υποστήριξη, καθώς και ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια.

Η επίσκεψη των μουσικών στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Stand as One» της Oxfam η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι των προσφύγων. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της βίας, του πολέμου, των διωγμών και των εντάσεων – περισσότεροι από ποτέ στην ιστορία.

Οι Editors παραχώρησαν ένα live κομμάτι από τη φετινή εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Glastonbury, στο άλμπουμ «Oxfam Presents: Stand as One – Live at Glastonbury 2016», για τη στήριξη του έργου της Oxfam για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

Η Oxfam καλεί τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, να ξεκινήσει την παγκόσμια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μία ενωμένη, συντονισμένη απάντηση είναι αυτό που χρειάζεται ώστε η κάθε χώρα να κάνει αυτό που πρέπει για να αντιμετωπιστούν, αρχικά τα δεινά των ανθρώπων που ψάχνουν την ασφάλεια, αλλά και να λυθούν οι αιτίες που τους αναγκάζουν να φύγουν από τη πατρίδα τους.

«Όλοι μας στηρίξαμε την πορεία που έγινε το Σάββατο στο Λονδίνο, από το Park Lane στην Parliament Square».

Η Director of Campaigns and Policy της Oxfam, Sally Copley, που επίσης βρισκόταν στην πορεία δήλωσε: «Το επίπεδο του πόνου που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιστοιχεί στη θέληση των πολιτικών να βοηθήσουν. Η συμμετοχή στην πορεία είναι μία ευκαιρία να πιέσουμε την κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών, να πράξουν περισσότερα για τον, χωρίς προηγούμενο, αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην ευθύνη της να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Εκτός από την αποστολή βοήθειας στις άλλες χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, οφείλει επίσης να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, να τους βοηθήσει να ξαναβρούν τις οικογένειές τους και να παράσχει καταφύγιο σε περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανοιχτή πορεία επικοινωνήστε με τους: Sarah Grainger: sgrainger1@oxfam.org.uk / 07810 181514, Rachel Edwards: redwards1@oxfam.org.uk / 07583 716810 or Lucy Brinicombe: lbrinicombe@oxfam.org.uk / 07786 110054 

Για να συνεισφέρετε στην Refugee Crisis Appeal της Oxfam επισκεφτείτε την σελίδα https://donate.oxfam.org.uk/emergency/refugeecrisis

 Αυτή την εβδομάδα είχα το προνόμιο να συναντήσω κάποιους ανθρώπους, όπως ο Barzani, που του αρέσει να παίζειdrums, ο οποίος θέλει να φτάσει στην οικογένεια και τους φίλους του στην Ευρώπη και να ζήσουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή. Αισθάνεται τόσο απογοητευμένος γιατί έχει τόσα πολλά να προσφέρει, αλλά έχει κολλήσει σε ένα στρατόπεδο όπου δεν έχει τίποτα να κάνει και καμία ιδέα για το πότε θα του επιτραπεί να φύγει. Αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, είναι απογοητευμένος από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν το χώρο και τους πόρους ώστε να είναι ευπρόσδεκτος και να καθοδηγήσει τη ζωή που θέλει τόσο απεγνωσμένα. Η κυβέρνησή μας - και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο - πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο.

-Ed

Η πιο έντονη εντύπωση μου από αυτό το ταξίδι ήταν η ακραία απογοήτευση που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει εδώ – χωρίς να γνωρίζουν τι θα τους συμβεί, και πότε. Το να βλέπεις το έργο που κάνουν ομάδες όπως η Oxfam παράλληλα με την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αλλά είναι σαφές πως αυτά τα στρατόπεδα δεν είναι μια λύση ούτε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να παρέμβουν και να κάνουν κάποια σαφή, αποφασιστικά σχέδια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να συμβεί με άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

-Elliott

O Elliott ακούει μουσική μαζί με τον 17χρονο Σύριο Yazan 

 

Οι Tom, Ed και Elliott συναντούν την Jamila από το Αφγανιστάν στη σκηνή της, στο στρατόπεδο της Φιλιπιάδας με ανοιχτό ένα χάρτη της Γερμανίας όπου ελπίζει να ξανασυναντηθεί με το σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά

Οι Tom, Ed και Elliott συναντούν την 39χρονη Αφγανή Jamila Muradi και τις τρεις κόρες της  στη σκηνή της, στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας όπου ζει εδώ και έξι μήνες. Κοιτούν ένα χάρτη της Γερμανίας όπου ελπίζει να ξανασυναντηθεί με το σύζυγό της και τα άλλα δύο τους παιδιά καθώς χωρίστηκαν σε μια σύγκρουση στα Ιρανοτουρκικά σύνορα ένα χρόνο πριν.  

Εditors, Barzani from Syria in Filippiada Camp

Oι Editors συναντούν τον Σύριο πρόσφυγα Barzani Silo στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας.

Με τον 17χρονο πρόσφυγα Yazan Βizas από τη Δαμασκό που ζει στο στρατόπεδο της Κόνιτσας. 

PHOTOS: Abbie Trayler-Smith

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5