1821 Digital Gallery
Έκανε πίσω το ΤΑΙΠΕΔ για το «Εμπρός»

Έκανε πίσω το ΤΑΙΠΕΔ για το «Εμπρός»

Επανασυνδέθηκε το ρεύμα στο θέατρο μετά τις αντιδράσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως όλα δείχνουν, έγινε το πρωί της Τρίτης, διακοπή ρεύματος στο θέατρο «Εμπρός» και εντολή του ΤΑΙΠΕΔ έγινε και η επανασύνδεση το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σκηνοθέτις και μέλος της συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Τατιάνα Σκανάτοβιτς, το πρωί, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με αστυνομική συνοδεία, όπως τους ενημέρωσαν οι γείτονες, παραβίασαν το χώρο του θεάτρου, προκαλώντας καταστροφές και έκοψαν τη σύνδεση του ρεύματος, αφαιρώντας, μάλιστα και το ρολόι της ΔΕΗ.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι του θεάτρου Εμπρός δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη λειτουργία του και απόψε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Η Μαγνητοταινία του Κραπ» από το Θέατρο της Σητείας (οι συντελεστές της παράστασης έχουν έρθει από την Κρήτη ειδικά γι' αυτό τον σκοπό) και η συνέλευση του Εμπρός απευθύνει πρόσκληση σε «όλο τον αλληλέγγυο κόσμο και όποιον πιστεύει ότι το πολιτιστικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα να στηρίξει και το θέατρο και την παράσταση». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή).

Από το ΤΑΙΠΕΔ, το πρωί η Σοφία Αθανασοπούλου, δήλωνε άγνοια για το γεγονός, σημειώνοντας παράλληλα ότι θεωρούσε ότι το ρεύμα στο θέατρο ήταν κομμένο εδώ και καιρό, καθώς η «λειτουργία του δεν είναι νόμιμη».

Σχετικα
Γυναικοκτονία στη Λακωνία: «Με έβρισε, την έπιασα και την έπνιξα»
Γυναικοκτονία στη Λακωνία: «Με έβρισε, την έπιασα και την έπνιξα»

Τελικά, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας, με προσωπική του παρέμβαση στον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας ζήτησε την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, στο όνομα του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, «θα υπάρξει πρωτοβουλία διαλόγου για την οριστική διευθέτηση του θέματος» κι επισημαίνει ότι το εν λόγω ακίνητο στην περιοχή του Ψυρρή που περιήλθε στην κυριότητα το 2013 έχει πάψει να ηλεκτροδοτείται από την ΔΕΗ από τις 19/1/2011.

Επίσης, προσθέτει πως το κτίριο υπήρχε κατ’ επανάληψη παράνομη σύνδεση της ηλεκτροδότησης «εγείροντας ζητήματα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και ασφάλειας» και σημειώνει: «Οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σειράς καταγγελιών από κατοίκους της περιοχής, αλλά και σύστασης από την Ελληνική Αστυνομία προς το Ταμείο, το οποίο ως ιδιοκτήτης φέρει τις ποινικές ευθύνες, έγιναν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την ΔΕΗ η συνδρομή της για την αφαίρεση του μετρητή».

Σχετικα
Προκλητικός «Dr.Kontos»: «Με όσους έγιναν καλά θα ασχοληθείτε;»
Προκλητικός «Dr.Kontos»: «Με όσους έγιναν καλά θα ασχοληθείτε;»

Η ιστορία του κτιρίου

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ως το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός». 

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή, καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν απόπειρες του ΤΑΙΠΕΔ με αστυνομική συνοδεία να σφραγίσει και να κλείσει το θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, εφόσον αναγνωρίζουν και αποδέχονται την κατάληψη του θεάτρου ως κοινό αγαθό.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5