Ελλαδα

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319381-628413.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/MPEKAS.COM

Ανακοινώσεις για την απώλεια της μεγάλης μορφής της ελληνικής διανόησης με τη σημαντική αντιστασιακή δράση, του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, ο οποίος έφυγε χθες πλήρης ημερών σε ηλικία 103 ετών, εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του τόπου.

O θάνατος του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Με λύπη μου πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου ακαδημαϊκού δάσκαλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το επιστημονικό του έργο, που τον καθιστά ξεχωριστή μορφή του ελληνικού πνεύματος, συμβαδίζει με την σημαντικότατη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στην υπόθεση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της πρόσφατης ιστορίας μας» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Με αφορμή το θάνατο του μεγάλου δάσκαλου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος υπήρξε κορυφαίος Πνευματικός Ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία. Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία. Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική Εθνική μας κληρονομιά.

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές και μελετητές της φιλοσοφίας. Υπηρέτησε με ξεχωριστή αφοσίωση την πνευματική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Απέδειξε στην πράξη ότι ένα δημιουργικό μυαλό δεν περιορίζεται από τη βιολογική ηλικία. Αφήνει πίσω του πλούσιο επιστημονικό έργο, παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Η απώλεια του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ