Ελλαδα

Tι άλλαξε απ’ όταν η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια;

Συζήτηση κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στο Free Thinking Zone

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128565-648064.jpg

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανθισμό Υγείας. Από τότε η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ηµέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, χωρίς να παρατηρείται ωστόσο μία υγιής αντιμετώπιση στο θέμα.

Τα άτομα ΛΟΑΤKI (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσεξουαλικοί, Κουήρ, Ίντερσεξουαλικοί) εξακολουθούν να γίνονται θύματα λεκτικής και σωματικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού μόνο για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 185 περιστατικά σωματικής βίας κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, με τις επιθέσεις να χαρακτηρίζονται βίαιες και με έντονη περιφρόνηση προς το θύμα.

image

Τι είναι η ρητορική μίσους κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ελλάδα; Πώς αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ που την υφίστανται; Πώς η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης οδήγησε σε διευρυμένα περιστατικά ρητορικής μίσους;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν σε μια ζωντανή συζήτηση με τίτλο «Ρητορική μίσους και Ομοφοβία» και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ειδικών καθώς και του κοινού την Τρίτη 17 Μαΐου στο χώρο του Free Thinking Zone.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, την Τρίτη 17 Μαΐου στις 6:30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα «Ρητορική μίσους και Ομοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».

image

Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας «No Hate Speech Movemen», το 70% των ερωτηθέντων που συναντούν ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση ήταν άτομα ΛΟΑΤΚΙ (70%) και ακολουθούσαν οι Μουσουλμάνοι (60%) και οι γυναίκες. Παράλληλα στη χώρα μας παρατηρούνται περιστατικά λογοκρισίας θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ από τα ΜΜΕ ενώ πρόσφατα, με επίκεντρο την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, η αρνητική στάση μερίδας του κλήρου κλιμακώθηκε σε ρητορική μίσους.

Η αύξηση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά την περίοδο συζήτησης στη Βουλή του Συμφώνου Συμβίωσης επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο ότι η πολιτική επικαιρότητα και η ρητορική μίσους δύνανται να οδηγήσουν στη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και προκατάληψης και καθιστά μία συζήτηση πάνω στο θέμα απολύτως αναγκαία.

Στη συζήτηση συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

- Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη

- Νικόλαος Χαμτζούδης, δικηγόρος, Υποψ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

- Νάνσυ Παπαθανασίου, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Επιστημονικώς Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής 11528

- Άννα Κουρουπού, Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.


Ρητορική μίσους και Ομοφοβία, Τρίτη, 17 Μαΐου, 18.30, Free Thinking Zone, Σκουφά 64 και Γριβαίων, 2103617461

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ