Αρχειο

Η Fio Silva είναι ένα «αλητάκι» που θέλει να κάνει τις πόλεις μας χρωματιστές

Όσα θες να μάθεις για το επόμενο μεγάλο όνομα της παγκόσμιας street art σκηνής

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100745-201251.jpg

Αεικίνητη, ανήσυχη, τυχερή, ταλαντούχα. Καλή μαγιά πρέπει να είχε η Fio Silva, αλλά ποιος το φανταζόταν ότι το next big thing της «τέχνης του δρόμου», της πιο urban κουλτούρας, θα έβγαινε από ένα μικρό χωριό έξω από το Μπουένος Άιρες. Ως τα 19 της δεν είχε φύγει ποτέ από τη Νότια Αμερική- δεν είχε καν διαβατήριο αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται είχε «χέρι». Μετά από μια προσωπική τραγωδία, τον θάνατο του φίλου της, η Fio άρχισε να ζωγραφίζει στους δρόμους του χωριού της. Ομορφαίνοντας το περιβάλλον της και «ποστάροντας» φωτογραφίες από τα τεράστια, εντυπωσιακά έργα της, άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου άρχισαν να την καλούν να ζωγραφίσει στις πόλεις τους.

«Μου αρέσει να ζωγραφίζω ζωντανά πράγματα… νομίζω ότι είναι απαραίτητο να βλέπουμε τη φύση σε γκρίζα και άδεια μέρη. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα του να βλέπεις στον τοίχο κάτι που έχει ζωή. Μου αρέσει να ανακατεύω τα ζώα με οργανική ύλη, όπως φύλλα, δέντρα κλπ και να αναπαριστώ διαφορετικές ιδέες μέσα από τη φύση. Μέσα από τα ζώα μου, μπορώ να εκφράσω τις βασικές ιδέες μου. Όπως κίνηση, δύναμη, ελευθερία και ζωή. Πιστεύω ότι ό,τι κινείται είναι ζωντανό. Όταν ζωγραφίζω, ελπίζω ότι οι άλλοι θα νιώσουν την κίνηση», λέει η ίδια για τα έργα της που, μετά την Αργεντινή, είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει στο Άμστερνταμ, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο.

image

Σήμερα, είναι χαρούμενη, όπως λέει, γιατί, μέσα από τους τοίχους, μπορεί να περάσει τα μηνύματά της, σε όλον τον πλανήτη. Η Fio είναι καλεσμένη στο TEDxKalamata, στο μεγάλο θεσμό που θέμα του φέτος θα έχει το «πρώτο βήμα». 11 άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο θα συναντηθούν στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στις 27/6 και θα μιλήσουν για εκείνη τη στιγμή που αποφάσισαν να ανατρέψουν τα πάντα και να κάνουν το πρώτο, γενναίο βήμα που έμελλε να αλλάξει τις ζωές τους. Η COSMOTE θα είναι και φέτος χορηγός στο TEDx Καλαμάτας και όσοι βρεθούν εκεί θα απολαύσουν ταχύτητες 4G & 4G+, ενώ η ζωντανή αναμετάδοση του ΤED-x για όσους δεν είναι μαζί μας θα γίνει με ταχύτητες VDSL.

image

«Είναι η πρώτη φορά που θα έρθω στην Ελλάδα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη γι’ αυτό. Ελπίζω να ζωγραφίσω μερικούς τοίχους και να μάθω πράγματα σχετικά με την ελληνική κουλτούρα. Πάντα μαθαίνεις για ένα μέρος από την τέχνη στους δρόμους. Θέλω όλοι στο TEDx να νιώσουν ότι εκπροσωπούνται μέσα από την ιστορία μου, γιατί μπόρεσα και βρήκα κάτι που είχε νόημα. Και νομίζω ότι όταν βρίσκεις το νόημα, θες να δουλεύεις γι’ αυτό κάθε μέρα. Μακάρι ο κόσμος να μπορεί να καταλάβει γιατί η street art είναι τόσο σημαντική, για την κουλτούρα, την κοινωνία και για τον εαυτό μας».

image

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά του ΤEDx, η Fio βρίσκεται… πάλι στους δρόμους, ετοιμάζοντας το πρώτο της πρότζεκτ στο ελληνικό έδαφος και στην Καλαμάτα, με τον Καλαματιανό σταρ του δρόμου, Skitsofreni. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Στις 27/6 να είστε όλοι εκεί!

image

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ