Ελλαδα

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ»

Βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ» - ΥΠΠΟΑ: Δεν γίνεται να χαρακτηριστούν μνημεία
© EUROKINISSI

ΥΠΠΟΑ: «Ιντεάλ» και «Άστορ» δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία

Οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ» δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν μνημεία, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το μέλλον των δύο ιστορικών σινεμά της Αθήνας, που τίθεται σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

»Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, "Ιντεάλ" και "Άστορ", δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ' αρμοδιότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ