Ελλαδα

Πώς μπήκε η Αθήνα στον χάρτη της διεθνούς τρομοκρατίας

Ο ρόλος των ισραηλινών υπηρεσιών - Οι δράστες, το σχέδιο και η αμοιβή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραηλινό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Εξαρθρώθηκε «πυρήνας» τρομοκρατών στην Ελλάδα - Ο ρόλος της Μοσάντ - Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές «για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους».

Με τη συνδρομή της Μοσάντ η εξάρθρωση των τρομοκρατών

Με τη βοήθεια της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, εξαρθρώθηκε το τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταφέρει η Jerusalem Post, η Μοσάντ συμμετείχε στην έρευνα και βοήθησε την Ελλάδα τόσο στην ανάλυση όσο και στη διεξοδική έρευνα της λειτουργίας του Ιράν προκειμένου να λυθεί το «παζλ» των κινήσεων των τρομοκρατών.

Στόχος των τρομοκρατών, φέρεται να ήταν η Εβραϊκή Συναγωγή, καθώς και ισραηλινό εστιατόριο, όμως από τις απομαγνητοφωνήσεις και τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών και των επαφών των τρομοκρατών, η δράση τους δεν θα σταματούσε εκεί. Και όλα αυτά, με την τουριστική περίοδο να έχει μόλις ξεκινήσει αλλά και σχεδόν 1,5 μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Εάν το πλήγμα ή τα πλήγματα είχαν πραγματοποιηθεί, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τον αντίκτυπο σε βάρος της χώρα μας.

Πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) κατάφεραν έπειτα από πολυήμερες έρευνες να συλλάβουν τους τρομοκράτες, πακιστανικής υπηκοότητας, ηλικίας 27 και 29 ετών, προτού θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Για το οποίο, τους καθοδηγούσε τρίτος αλλοδαπός άνδρας, επίσης Πακιστανικής καταγωγής, που διαμένει στο εξωτερικό. Όλοι τους, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις και τις καταγραφές, φέρεται να δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν. Όλοι τους κατάγονταν από μία από τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, την Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ .

Ήθελαν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους και μάλιστα με την χρήση αερίου, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν στο Μετρό του Τόκιο. Για να έχουν όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναζητούσαν συνεργούς, προσπαθούσαν δηλαδή να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στα πλήγματα τους.

Ο εκνευρισμός του «εγκέφαλου» - 16.000€ ανά νεκρό

Συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με τη δράση των Πακιστανών. Συγκεκριμένα, επιχειρούσαν να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία πως κατάφεραν να το κάνουν.

Οι Αρχές σημειώνουν, μάλιστα, πως στόχευαν σε απαγωγές και δολοφονίες, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι το ποσό που θα λάμβαναν για κάθε έναν νεκρό θα ανερχόταν σε 16.000 ευρώ. Ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης φαίνεται πως είχε επαφές με έναν κλάδο του IRGC, τους Φρουρούς δηλαδή της Ισλαμικής Επανάστασης ενώ εμφανιζόταν εκνευρισμένος που αργούσε η υλοποίηση του φονικού χτυπήματος και τους ζητούσε να δράσουν άμεσα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cri8ik3v1o1d)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ