- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χωματερή των Βαλκανίων το Κοσσυφοπέδιο
835 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο εξ' αιτίας του επιβαρημένου περιβάλλοντος
Μια απέραντη χωματερή στην καρδιά της Ευρώπης είναι το Κοσσυφοπέδιο με «μολυσμένα υπόγεια ύδατα, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, δρόμους περιτριγυρισμένους από κάθε λογής σκουπίδια ελλείψει συστήματος αποκομιδής». Έτσι περιγράφει την πόλη στην εφημερίδα Le Monde ειδικός απεσταλμένος στην Πρίστινα. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει το ετήσιο κόστος για τη ρύπανση στα 221 εκ. ευρώ, ενώ εξίσου τραγικοί είναι και οι αριθμοί που προσδιορίζουν το βιοτικό επίπεδο. 835 πρόωροι θάνατοι σημειώνονται κατά μέσο όρο, παρουσιάζονται 310 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και καταγράφονται 600 εισαγωγές σε κάποιο νοσοκομείο. Η παρουσία των δυο κεντρικών εθνικών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η κρατική Ενεργειακή Εταιρεία του Κοσσυφοπεδίου δείχνει να αδιαφορεί, παρά τις κινητοποιήσεις που γίνονται κατά καιρούς, και τις απελπισμένες εκκλήσεις γιατρών και οργανώσεων που θεωρούν επιτακτική ακόμη και την εκκένωση των κατοικημένων εκτάσεων γύρω από τα εργοστάσια.
Το Κοσσυφοπέδιο ξοδεύει 14 εκ. ευρώ για την κατασκευή ενός δρόμου στο κέντρο της Πρίστινα, αλλά δεν προβλέπει την κατασκευή υδραγωγείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό μετά τις 22:00 τη νύχτα. Ούτε λόγος δε για καλλιέργειες, ενώ η χώρα θεωρείται αγροτική, εισάγει τα βασικά οπωροκηπευτικά από την Κίνα. Από το 1990 η Ευρώπη έχει διαθέσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στην ΚΕΚ. Ωστόσο, το δίκτυό της παραμένει εν μέρει κατεστραμμένο, με σημαντικές απώλειες, ενώ δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα ούτε καν το σύστημα έκδοσης λογαριασμών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Συγκλονίζει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η επίθεση σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στη Ζαπορίζια
Nεκροί οι δυο κυβερνήτες
Το ζήτημα αγγίζει ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα
Σύμβολο των κινητοποιήσεων έχουν γίνει τα φλαμίνγκο που ζουν στον υγροβιότοπο
Xρεώνουν, όπως είναι λογικό, χιλιάδες δολάρια την ώρα
Νέο σοκ στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της σορού της 11χρονης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.