Έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των 5 ετών και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αυστραλία. Τότε ξεκίνησε και η καριέρα του. Μία καριέρα που όπως αποδείχθηκε δεν έχει ταβάνι. Από την Ελλάδα και την Παναχαϊκή σάρωσε τα πάντα σε Αυστραλία και Σκωτία και πλέον ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Ο Άγγελος Ποστέκογλου θα καθίσει στον πάγκο της Τότεναμ και το Debut.gr παρουσιάζει την πορεία του στο χώρο.

Έφυγε από την Ελλάδα σε νεαρή ηλικία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Ο πατέρας του λάτρευε το ποδόσφαιρο και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα ώστε και ο Άγγελος Ποστέκογλου να ασχοληθεί με το άθλημα. Σίγουρα ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν την πορεία που θα ακολουθούσε.

Τερμάτισε νωρίς την ποδοσφαιρική του καριέρα ωστόσο συνέχισε από την… αντίπερα όχθη. Ποιος να φανταζόταν πως από «αποτυχημένος» προπονητής της Παναχαϊκής θα κατέληγε σε μία ιστορική ομάδα όπως η Τότεναμ. Αντίθετα, ο ίδιος μέσα από τη σκληρή δουλειά κατάφερε να «αναγεννηθεί» και σήμερα όλος ο κόσμος να μιλά για αυτόν. Το Debut.gr παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνοαυστραλού προπονητή που θα καθίσει στον πάγκο της Τότεναμ.

Άγγελος Ποστέκογλου © EPA

Τα πρώτα χρόνια

Ο νέος coach της Τότεναμ γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1965 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, δεν έμεινε για αρκετό διάστημα στην Ελλάδα καθώς λόγω της στρατιωτικής δικτατορίας που είχε επιβληθεί στη χώρα αναγκάστηκε να αποχωρήσει μαζί με την οικογένειά του. Προορισμός του ήταν η Αυστραλία.

Σε ηλικία εννιά ετών εγγράφηκε στην Ελλάς Μελβούρνης. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν τέτοια που η ενασχόλησή του έμοιαζε να είναι μονόδρομος. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα έγινε το 1984. Παρέμεινε για εννιά ολόκληρα χρόνια και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα, ως αρχηγός της, στην κορυφή του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Προπονητής της ομάδας εκείνη την περίοδο ήταν ο σπουδαίος Φέρεντς Πούσκας. Ωστόσο, ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Δεν απογοητεύτηκε. Ανέλαβε βοηθός προπονητή στην ομάδα και ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι…

Η προπονητική του πορεία συνεχίστηκε στην Ελλάδα

Φυσικά, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Υπήρχαν οι δύσκολες στιγμές, η αμφισβήτηση και η… γκρίνια. Όμως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Διετέλεσε καθήκοντα προπονητή στην Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς από το 1996 έως το 2000, με την οποία κατέκτησε δύο Εθνικά Πρωταθλήματα, την στιγμή που όλοι τον αμφισβητούσαν.

Μετά το πέρασμά του από τις μικρές εθνικές της Αυστραλίας, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει τον πάγκο της Παναχαϊκής.

Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Κώστας Μακρής, τον γνώριζε και τον ήθελε στην Πάτρα. Ο ίδιος γνώριζε τις δυσκολίες που είχε η συγκεκριμένη κίνηση αλλά ήθελε διακαώς να τον φέρει στην Ελλάδα. Και το κατάφερε. Ο Άγγελος Ποστέκογλου είχε γίνει και επίσημα ο νέος προπονητής της Παναχαϊκής.

«Έκανα καριέρα στην Αυστραλία, αλλά το όνειρό μου ήταν πάντα να έρθω στην Ελλάδα. Δε θέλω να πω πολλά, μου αρέσει να δουλεύω. Δεν έχει σημασία τι έχω πετύχει μέχρι τώρα, αλλά τι θα πετύχω από εδώ και πέρα. Το μόνο που ζητάω είναι λίγη υπομονή μέχρι να γνωρίσω την ομάδα. Μου αρέσει να κάνω σταθερά και σίγουρα βήματα. Αν δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω στην Παναχαϊκή, δε θα ερχόμουν. Η φιλοσοφία μου είναι να παίρνει αποτελέσματα η ομάδα, γιατί αυτό μετράει, αλλά και να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να φέρνει κόσμο στο γήπεδο». Αυτά ήταν τα λόγια του Έλληνα κόουτς το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Είχε την ελευθερία από τον ιδιοκτήτη να δημιουργήσει την ομάδα που επιθυμούσε. Ωστόσο, η συνεργασία των δύο πλευρών δεν κράτησε πολύ. Η αποχώρηση του Κώστα Μακρή και η έλευση του Αλέξη Κούγια στα διοικητικά του συλλόγου έφερε και το τέλος της συνεργασίας. Σε 34 αγώνες κατέγραψε 17 νίκες, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες με την ομάδα να τερματίζει τρίτη. Αυτή ήταν η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα φορά που προπόνησε ελληνική ομάδα.

Επιστροφή στην Αυστραλία

Ο Άγγελος Ποστέκογλου επέστρεψε στην Αυστραλία προκειμένου να συνεχίσει εκεί την προπονητική του καριέρα. Μάλιστα, κατάφερε να ξεχωρίσει και να ζήσει κάποιες από τις κορυφαίες τους στιγμές.

Το 2009 ανέλαβε τα ηνία της Μπρίσμπεϊν Ρόαρ και δημιούργησε μία τρομερή ομάδα. Κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και απέδειξε σε όλους πως δεν είναι… περαστικός. Ήρθε για να καθιερωθεί. Ακολούθησε η Μέλμπουρν Βίκτορι (2012-13) και στη συνέχεια ήρθε η συμφωνία με την εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Μία ύψιστη τιμή για τον ίδιο και έκανε τα πάντα προκειμένου η ομάδα να πετύχει. Και το κατάφερε. Το 2014 είδε την ομάδα του να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2015 να κατακτά το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου και μετέπειτα να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η αναγνώριση στη Σέλτικ και η πρόταση της Τότεναμ

Μετά την αποχώρησή του από την εθνική Αυστραλίας μετακόμισε στην Ιαπωνία και τη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Πολλοί μπορεί να το θεώρησαν πισωγύρισμα ωστόσο κανείς δεν περίμενε αυτό που ακολουθούσε…

Με την ομάδα κατέκτησε την J-League, απέκτησε επιπλέον εμπειρία και τότε ήρθε η πρόταση της Σέλτικ (2021). Όχι απλά ανέλαβε την ομάδα αλλά σάρωσε τα πάντα. Την πρώτη του χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα, το Λιγκ Καπ ενώ αναδείχθηκε και ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος. Τη φετινή σεζόν ήταν «αμείλικτος». Η Σέλτικ έπαιξε τρομερό ποδόσφαιρο, ο ίδιος πέτυχε διάνα με τις μεταγραφές του και το αποτέλεσμα ήταν το μαγικό τρεμπλ. Ο κόσμος τον αγάπησε καθώς είδε την Σέλτικ να παίζει όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο ενώ και ο ίδιος καθοδηγούσε την ομάδα μαεστρικά.

Ωστόσο, οι «σειρήνες» της Πρέμιερ Λιγκ είχαν ήδη αρχίσει να ηχούν και ο ίδιος δεν μπορούσε να αρνηθεί. Η Τότεναμ απέσπασε την υπογραφή του και τον ανακοίνωσε για τα επόμενα 4 χρόνια. Ήρθε η στιγμή που ένας Έλληνας προπονητής θα καθίσει στον πάγκο του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο. Άξιζε να είναι αυτός. Άξιζε να έχει τα πρωτεία και σε αυτή την κατηγορία. Πέρασε πολλά. Όταν όλοι τον αμφισβητούσαν εκείνος παρέμενε πιστός στις αρχές του και στο τέλος δικαιώθηκε. Δεν του αρέσουν ούτε τα «πηγαδάκια» ούτε οι παρεμβάσεις. Το έχει αποδείξει άλλωστε.

Στην Ελλάδα έζησε μία τρελή και πρωτόγνωρη κατάσταση. Γνώριζε την αποθέωση όταν η ομάδα κέρδιζε ενώ αν έχανε θα αντιμετώπιζε κριτική από κάθε πλευρά. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αποχώρησε από την Παναχαϊκή λόγω των παρεμβάσεων του Αλέξη Κούγια. Στην Αυστραλία, θεωρούσαν πως δεν είναι άξιος να βρίσκεται στην εθνική ελπίδων της χώρας.

Πλέον, ήρθε η στιγμή της αναγνώρισης. Ένας προπονητής που πριν από 15 χρόνια απολύθηκε από την Παναχαϊκή όχι μόνο δεν είναι αποτυχημένος αλλά θα προπονήσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Και η επιτυχία αυτή έχει ονοματεπώνυμο. Άγγελος Ποστέκογλου.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!