Περιβαλλον

Τι δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για την ανακύκλωση στην περιφέρεια Αττικής

Το 91% ζητά περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων.
© Γιώργος Δαγκλάκης / Eurokinissi

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς παρουσιάσαν τα ευρήματα της έρευνας για την ανακύκλωση στην Αττική

Η ολοκληρωμένη έρευνα γνώμης των πολιτών της Αττικής για την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Athens Plaza από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη και τον πρόεδρο της Metron Analysis, που ανέλαβε και τη διεξαγωγή της έρευνας, Στράτο Φαναρά.

Μια έρευνα που τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν οδηγό για την πράσινη μετάβαση της Αττικής, για τη σωστή διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2025 καθώς και για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τα οφέλη της.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια δημοσκόπηση, αλλά για μια ερευνητική μελέτη που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μόνο όταν δεν μαζεύονται τα σκουπίδια από τους κάδους και όταν συσσωρεύονται σε δημόσιους χώρους. Όμως, η πρόκληση για έμας είναι από στιγμή που μαζευτούν τα σκουπίδια, να γίνεται η διαχείρισή τους με τρόπο φιλικό, νόμιμο και ευρωπαϊκό.

Η χώρα μας και κατά συνέπεια η Αττική, είναι στις τελευταίες θέσεις ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Αυτό επιδιώκουμε να αλλάξει, με το να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 20 χρόνια. Βάρος στην ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και χωροταξική αποκέντρωση στην επεξεργασία των απορριμμάτων. Ο μεγάλος μας στόχος με ορίζοντα το 2025 είναι να πάψουμε να θάβουμε απορρίμματα χωρίς επεξεργασία στην χωματερή της Φυλής. Σήμερα, δυστυχώς, θάβεται το 90% των σκουπιδιών. Παράλληλα, θέλουμε να επιτύχουμε τον  στόχο της ανακύκλωσης του 55% των σκουπιδιών που εμείς οι ίδιοι παράγουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας για την πράσινη μετάβαση της περιφέρειας  Αττικής
Ο Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας για την πράσινη μετάβαση της περιφέρειας Αττικής. © Παναγιώτης Στόλης / Eurokinissi

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κινήσεις που θα έχουν τέτοια κατεύθυνση για να τον καταστήσουν εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό, λαμβάνει υπόψη την γνώμη των πολιτών, που δεν είναι ικανοποιημένοι με την έως τώρα διαχείριση ενώ παράλληλα ο βαθμός ενημέρωσης τους - σε ότι αφορά τα βιοαπόβλητα και τα ανταποδοτικά οφέλη της ανακύκλωσης- είναι χαμηλός.

«Η μελέτη αυτή είναι μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα "δώσε αξία στα σκουπίδια σου". Έργα και παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση της Αττικής "…’" Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε δημοφιλή τουριστικό προορισμό την Αττική μας 12 μήνες τον χρόνο και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ξεκινήσουμε από τα απλά αλλά πολύ σημαντικά, όπως τη διαχείριση των αποβλήτων» πρόσθεσε ο Γιώργος Πατούλης και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά, που παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα και πορίσματα της έρευνας.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου των ευρημάτων της έρευνας για την πράσινη μετάβαση της περιφέρειας Αττικής
© Παναγιώτης Στόλης / Eurokinissi

Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης στην Αττική για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της έρευνας, η διεξαγωγή της έγινε κατά τη διάρκεια του διαστήματος 31 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2022 και το δείγμα αφορά 1.400 άτομα από όλους τους δήμους της περιφέρειας Αττικής.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η διαχείριση των αποβλήτων αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος ως προβλήματα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Στην ιεράρχηση των προβλημάτων ως σημαντικότερα, κατατάσσεται στην 5η θέση, με την ακρίβεια να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ένα ποσοστό της τάξεως του 94%, ο πόλεμος στην Ουκρανία την δεύτερη θέση, η ανεργία την τρίτη και η παιδεία την τέταρτη. Σύμφωνα και με τα στοιχεία από Ευρωβαρόμετρο, ο προβληματισμός για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την επιρρόη στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ολοένα και αυξάνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 πιστεύουν ότι η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά, 7 στους 10 πιστεύουν πως η αποκομιδή απορριμμάτων στην χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι χειρότερη και το 63% πιστεύει πως τα απορρίμματα είναι ιδιαίτερα πολλά στον δημόσιο χώρο.

«Βλέπουμε ότι έχουμε μια σχεδόν ομόφωνη στάση στο ζήτημα. Και στο πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το πρόβλημα και τους μηχανισμούς. Η πεποίθηση που υπάρχει είναι πως η διαχείριση είναι προβληματική και υπάρχει η ανάγκη της αλλαγής. Έχουμε λοιπόν μια κοινωνική βάση μεγάλης πλειοψηφίας για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, για να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα» ανέφερε από την πλευρά του ο Στράτος Φαναράς.

Aπό την συνέντευξη τύπου των ευρημάτων της έρευνας για την πράσινη μετάβαση της περιφέρειας Αττικής
© Παναγιώτης Στόλης / Eurokinissi

Για τον λόγο αυτό, τη διαμόρφωση της νέας κουλτούρας δηλαδή, είναι αναγκαία η δομική προσπάθεια και ενημέρωση να φτάνει στα όρια της εκπαίδευσης. Στην ερώτηση "τι θα σας έκανε να διαχωρίζετε και να ανακυκλώνετε περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα" τα απορρίμματά σας, βρίσκεται και η απάντηση στο ποιες ενέργειες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Πρώτον, το 91% ζητά περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στο δήμο. 9 στους 10 έχει ανάγκη την διαβεβαίωση ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης πραγματοποιείται. Το 83% θέλει να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το πως και που διαχειρίζονται τα απορρίμματα. Επίσης, στην λίστα συμπεριλαμβάνεται η παροχή κάδων διαχωρισμού μέσα στο σπίτι και τα οικονομικά κίνητρα.

Η περιφέρεια Αττικής έγινε η πρώτη περιφέρεια που διαθέτει εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό  από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τον εθνικό σχεδιασμό. Εγκρίθηκε η διάθεση 98,3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των όποιων θα αγοραστεί και θα διατεθεί σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης. Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής, διαθέτει και παρατηρητήριο ανακύκλωσης, με έγκυρα στοιχεία, για να έχει πρόσβαση κάθε πολίτες για τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά δήμο.         

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, δίνοντας βάρος στην γνώμη των πολιτών, αναδεικνύουμε τις συλλογικές αλλά και τις ατομικές πρρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, για τα οφέλη για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας» κατέληξε ο Γιώργος Πατούλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ