Περιβαλλον

Θάλασσα Μαρμαρά: Εμφανίστηκε ξανά η τοξική βλέννα

Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, εξηγεί τους λόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάλασσα Μαρμαρά: Εμφανίστηκε εκ νέου η βλέννα
Θαλάσσια βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά © EPA/ERDEM SAHIN

Θάλασσα Μαρμαρά: Η τοξική βλέννα εμφανίστηκε και παλι - Ανησυχία για το Βόρειο Αιγαίο.

Στη θάλασσα του Μαρμαρά εμφανίστηκε και πάλι το φαινόμενο της τοξικής βλένναςΟ καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, μίλησε στο OPEN για τους φόβους που υπάρχουν για μολυσμένα ψάρια. 

Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, η επανεμφάνιση του φαινομένου είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που καταγράφονται στη γειτονική χώρα.

«Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την αστική δραστηριότητα μέσω των οικισμών που είναι κατά 80% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχουμε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% επίσης ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χειμάρρους και από εκεί στην παράκτια θάλασσα. Τέλος, έχουμε τα απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Συλαίος.

«Με την πρώτη βροχόπτωση λιπάσματα και φυτοφάρμακα μεταφέρονται ως διάχυτη ρύπανση στην παράκτια περιοχή», συμπληρώνει ο καθηγητής και αναφέρεται επίσης στην επίδραση της ναυσιπλοϊας η οποία μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.

«Τα πάρα πολλά σκάφη που υπάρχουν στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά.

Βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά: Η ρύπανση θα φτάσει στο Βόρειο Αιγαίο

Παράλληλα, ο κ. Συλαίος πρόσθεσε ότι σιγά σιγά η ρύπανση θα φτάσει και στη χώρα μας και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως έγινε και την άνοιξη. Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε η πρώτη αναφορά για θαλάσσια βλέννα στον Μαρμαρά, ενώ φέτος σημειώθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021. Το 1997 καταγράφηκε η πρώτη αναφορά για τοξική βλέννα στην περιοχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ