1821 Digital Gallery

Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό στις Πρέσπες (εικόνα)

Καφέ αρκούδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Καφέ αρκούδα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο «Αρκτούρος»
  • A-
  • A+
0
Καφέ αρκούδα βρέθηκε νεκρή στις Πρέσπες, στη Φλώρινα, με τον θάνατό της να οφείλεται σε πυροβολισμό, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».

Κοντά στο Βροντερό στις Πρέσπες εντοπίστηκε νεκρή από πυροβολισμό μια αρκούδα στη Φλώρινα. Το κουφάρι του άγριου ζώου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή «Πυξός». Η αρκούδα έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο. Ήταν θηλυκή, ηλικίας 6 ετών περίπου.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρχικά ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» από ευαισθητοποιημένο πολίτη και άμεσα ειδοποιήθηκαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή μαζί με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών και την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

Όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος του ζώου δεν ήταν ακαριαίος και προέκυψε από τραύμα στη ράχη που διαπέρασε τον πνεύμονα.

Παράνομη η θανάτωση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος που προστατεύεται αυστηρά από την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία, αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της Άγριας Ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Σχετικα
Τιρόπ: Η Ολυμπιονίκης του Τόκιο δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της
Τιρόπ: Η Ολυμπιονίκης του Τόκιο δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

Εγκληματικές πράξεις, όπως η θανάτωση της προστατευόμενης άγριας πανίδας, είναι καταδικαστέες και αξιόποινες.

Το καθεστώς διατήρησης της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα με εξαφάνιση ζώα», καθώς ο πληθυσμός της ανέρχεται μόλις στα 500 κατ’ ελάχιστον άτομα στην Ελλάδα.

Φλώρινα: Η καφέ αρκούδα που εντοπίστηκε νεκρή από πυροβολισμό στην Πρέσπα
Φλώρινα: Η καφέ αρκούδα που εντοπίστηκε νεκρή από πυροβολισμό στην Πρέσπα © arcturos.gr
Σχετικα
Κρήτη: Πυροβόλησε στον αέρα επειδή δεν του σέρβιραν καφέ
Κρήτη: Πυροβόλησε στον αέρα επειδή δεν του σέρβιραν καφέ

Ζητήματα όπως οι ζημιές στην αγροτική οικονομία και η προσέγγιση ζώων σε κατοικημένες περιοχές δημιουργούν ενίοτε συγκρούσεις που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευθετούνται ομαλά, χωρίς βία και άλλα παράνομα μέσα, αναφέρει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην ανακοίνωσή του.

Αρκτούρος: Το πρόγραμμα LIFE ARCPROM για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα

Αυτός είναι και ο στόχος του έργου LIFE ARCPROM που υλοποιείται στην περιοχή (όπως και σε 3 ακόμη Εθνικά Πάρκα σε Ελλάδα και Ιταλία), με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ να αποτελούν δύο από τους οκτώ φορείς υλοποίησής του.

Οι δύο φορείς κάνουν έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την συνύπαρξη με την καφέ αρκούδα, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Τοπικής Πλατφόρμας Διαβούλευσης που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό μέσα από το έργο.

Το LIFE ARCPROM στοχεύει στην βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας τόσο μέσα από δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης κατοίκων και φορέων της περιοχής, όσο και μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία (όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών) αλλά και αντιμετώπισης περιστατικών εξοικείωσης αρκούδων και προσέγγισής τους σε οικισμούς (μέσω περιορισμού της διαθεσιμότητας ανθρωπογενών πηγών τροφής κοντά σε οικισμούς, εγκατάστασης ειδικών αποτρεπτικών μέσων, λειτουργίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης κ.λπ.)

Παράνομες θανατώσεις αρκούδων, όπως αυτή που έγινε πριν από μερικές ημέρες, έχουν δυστυχώς συμβεί και κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» καταγγέλλουν το αποτρόπαιο έγκλημα της θανάτωσης καφέ αρκούδας με την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και θα εφαρμοστεί ο νόμος που μελλοντικά θα εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία της αρκούδας στην Ελλάδα.

Αρκούδες: Το σπουδαίο έργο του Αρκτούρου στη Φλώρινα | 12/12/2020 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5