Visual Browsing
Γεκ Τέρνα
ΤΕΥΧΟΣ 787

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:Η περιβαλλοντική συνείδηση φαίνεται & στις λεπτομέρειες

Καλές πρακτικές σε κάθε δραστηριότητα
Συστήματα προστασίας των πτηνών από τις Ανεμογεννήτριες
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η περιβαλλοντική στρατηγική του Ομίλου για την περιβαλλοντική συμμόρφωση

Μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον δεν υπάρχει. Δυστυχώς. Είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε τις δραστηριότητες που ασκούμε και να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο τις ασκούμε, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιστεύουμε πως κάθε δραστηριότητα πρέπει να εξετάζεται όχι μόνο στη «μεγάλη ζυγαριά» που μετρά τα γενικά οφέλη, αλλά και στις μικρές λεπτομέρειες. Και το κάνουμε στην πράξη.

Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στο Καστέλι. Στο πρόγραμμα μεταφύτευσης που τρέχει η ΤΕΡΝΑ, η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, παράλληλα με τις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, υπάρχει ειδική φροντίδα για τα δέντρα σημαντικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας. Ορισμένα από αυτά μεταφυτεύονται σε συμβολικές τοποθεσίες της πόλης του Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας, ενώ άλλα φυλάσσονται για μελλοντική φύτευση σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του διεθνούς αερολιμένα, προσβάσιμο και επισκέψιμο. Η δράση γίνεται μαζί με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας υπό τον συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του κρατικού φορέα των δασικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών του νησιού.

Τα ποταμόψαρα στον Αχελώο. Ο Αχελώος ποταμός είναι ο τρίτος στην Ελλάδα σε αριθμό ειδών ψαριών του γλυκού νερού, με 39 είδη. Γι’ αυτό και στο ΥΗΣ της Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε ειδική ιχθυόσκαλα για τη διασφάλιση της ελευθεροεπικοινωνίας των ψαριών. Σε όλα μας τα έργα, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε στον σχεδιασμό στοιχεία για την προστασία ειδών πανίδας και οικοτόπων, προστατεύοντας το περιβάλλον όσο περισσότερο μπορούμε.

Συστήματα προστασίας των πτηνών στις Ανεμογεννήτριες. Αναγνωρίζοντας ότι κάποια από τα έργα μας βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ορνιθολογική σημασία, όπως η Κρήτη και ο Έβρος, έχουμε δρομολογήσει την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού και αποτροπής πτηνών με τη χρήση της τεχνολογίας. Το σύστημα παρακολούθησης, ανιχνεύει και καταγράφει τα πτηνά μέσω κάμερας, ενώ παράλληλα εκπέμπει προειδοποιητικούς ήχους, σε ειδικές για τα πτηνά συχνότητες, προκειμένου να εκτρέψει την πορεία τους και να τα προστατέψει από ενδεχόμενη πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες. Σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές δεν είναι αρκετές για να εκτρέψουν τα πτηνά, η τεχνολογία αυτή προκαλεί άμεση επιβράδυνση ή/και ακινητοποίηση των ανεμογεννητριών. Ξεκινήσαμε με τριάντα έξι τέτοια συστήματα και συνεχίζουμε.

Σχετικα
Το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα Χαλικιδικής
Το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα Χαλικιδικής

Γεκ Τέρνα
Η Νέα και η Κεντρική οδός, εταιρείες παραχώρησης που ανήκουν στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επαναχρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το ίδιο νερό. Ο καθαρισμός των μηχανημάτων έργου ξανά και ξανά με το ίδιο νερό, το οποίο συλλέγεται σε ειδικούς χώρους συλλογής υδάτων στα σημεία πλύσης των μηχανημάτων έργων και των οχημάτων, αλλά και η ενσωμάτωση, στο σχεδιασμό έργων, της επανακυκλοφορίας της επεξεργασμένης εκροής του βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη αναγκών στην παραγωγική διαδικασία, είναι κάποια μόνο παραδείγματα από αυτά που κρύβονται μέσα στη γενική διατύπωση «ο Όμιλος μεριμνά για τον  περιορισμό της χρήσης νερού στα απολύτως απαραίτητα και εφαρμόζει πρακτικές ορθολογικής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης».

76.000 νέα φυτά σε δύο χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναδασώσει περισσότερα από 400 στρέμματα γης και έχει φυτέψει 76.000 νέα φυτά σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται, υποκαθιστώντας συστηματικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις με αναδασώσεις, αναπλάσεις και αποκαταστάσεις του περιβάλλοντος ενώ άλλες 25.000 θα φυτευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σχετικα
Πώς η LEGO τελειοποίησε τα τουβλάκια από ανακυκλωμένο πλαστικό
Πώς η LEGO τελειοποίησε τα τουβλάκια από ανακυκλωμένο πλαστικό

Υποδομές και εξοπλισμός με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Εμβληματικά κτιριακά έργα μας ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας και τη διασφάλιση χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βραβευμένο για τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, βιοκλιματικό κτίριο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου, στο οποίο, προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί το χαμηλό ενεργειακό του αποτύπωμα, έγινε αντικατάσταση όλων των αισθητήρων θερμοκρασίας αλλά και αντικατάσταση των αντλιών θέρμανσης με νέες, ελευταίας τεχνολογίας. Αυτά σε συνδυασμό με νέο τεχνολογικά προηγμένο BMS, στοχεύουν στη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου. Αντίστοιχα, το Terminal του Αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED.

Τις ίδιες αρχές ακολουθούμε και σε κτίρια που κατασκευάζουμε για τρίτους πελάτες, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ή το συγκρότημα γραφείων THE ΟRΒΙΤ στη Λεωφόρο Κηφισίας 115 που έχουν πετύχει την υψηλότερη διάκριση Platinum στην πιστοποίηση LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) ενώ και το καζίνο, που κατασκευάζεται αυτή τη περίοδο στην Κύπρο, στοχεύει σε αντίστοιχη πιστοποίηση BREEAM.

Γεκ Τέρνα
Υδροηλεκτρικό έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας. Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, εταιρείες παραχώρησης που ανήκουν 100% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχουν βραβευθεί ως οι πλέον «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας. Εφαρμόζουμε Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001:2015, που περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεων και λήψη μέτρων προστασίας, όπως η παρακολούθηση του οδικού κυκλοφοριακού θορύβου και η εγκατάσταση ηχοπετασμάτων, η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κατασκευή περασμάτων άγριας πανίδας, η αποκατάσταση και συντήρηση της βλάστησης, η κατασκευή δεξαμενών κατακράτησης ρυπογόνων ουσιών σε ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κλπ. Κατά μήκος τους, στο σύνολο των χώρων στάθμευσης με WC, έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ανακύκλωση παντού και υπεύθυνη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών. Στην κατεύθυνση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, μεριμνούμε για τη δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται από τις δραστηριότητές μας. Στα κτίρια γραφείων και στα εργοτάξια εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης χαρτιού, λαμπτήρων και μπαταριών, αλλά και ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού – η ανακύκλωση των οποίων γίνεται σε πιστοποιημένες μονάδες, όπου ανακτώνται πολύτιμα μέταλλα και υλικά και αποτρέπονται οι ρυπάνσεις από βαρέα μέταλλα. Συχνά τα απόβλητα των εργοταξίων αποτελούν πολύτιμη πηγή πρώτων υλών για νέα έργα. Παράλληλα, όσα απόβλητα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μας σε πρώτες ύλες, ανακυκλώνονται από αδειοδοτημένους συνεργάτες.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5