Visual Browsing

Κλιματική αλλαγή: Ευθύνη για 1/4 θανάτους στην Αθήνα λόγω ζέστης

Σύνταγμα
Σύνταγμα © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Τι δείχνει νέα έρευνα
  • A-
  • A+
0
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται ήδη για τουλάχιστον το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη παγκοσμίως, ενώ στην Αθήνα για έναν στους τέσσερις.

Πάνω από έναν στους τρεις θανάτους (37%), στους οποίους η ζέστη έχει παίξει ρόλο κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μπορούν να αποδοθούν ήδη στην άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αυτό αναφέρει μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η έρευνα δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου οι πιο ακραίες θερμοκρασίες και τα συχνότερα κύματα καύσωνα τα καλοκαίρια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται σταδιακά στις πιο ζεστές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Αθήνα: Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη οφείλεται στην κλιματική αλλαγή

Το ποσοστό «ενοχής» της κλιματικής αλλαγής ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη.

Σχετικα
Καιρός: «39άρια» στην Κρήτη - Η πρόγνωση για αύριο Τρίτη (βίντεο)
Καιρός: «39άρια» στην Κρήτη - Η πρόγνωση για αύριο Τρίτη (βίντεο)

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμάται ότι το 26,1%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους, οι οποίοι σχετίζονται με τη ζέστη, μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άνα Βισέδο-Καμπρέρα του Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1991-2018 από 732 τοποθεσίες σε 43 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις πόσο συμβάλλει πραγματικά η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην αύξηση της θνητότητας λόγω της ζέστης.

Στη μελέτη, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου.

Σχετικα
Καιρός: Σε ποιες περιοχές άγγιξε 38 βαθμούς Κελσίου (πίνακας)
Καιρός: Σε ποιες περιοχές άγγιξε 38 βαθμούς Κελσίου (πίνακας)

Ερευνα: Το 37% των θανάτων τα καλοκαίρια εξαιτίας καύσωνα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Η έρευνα εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 37% των θανάτων τα καλοκαίρια εξαιτίας των κυμάτων καύσωνα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στην Κεντρική και Νότια Αμερική (φθάνει, π.χ., το 76% στον Ισημερινό και στην Κολομβία), καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία (μεταξύ 48% και 61%, ανάλογα με τη χώρα).

Όσον αφορά συγκεκριμένες πόλεις, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν 189 επιπρόσθετοι θάνατοι στην Αθήνα (το 26,1% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, γενικότερα), 172 στη Ρώμη (32%), 156 στο Τόκιο (36%), 177 στη Μαδρίτη (32%), 146 στην Μπανγκόκ (53,4%), 82 στο Λονδίνο (33,6%) και 141 στη Νέα Υόρκη (44,2%).

Όπως είπε η κυρία Καμπρέρα, «αναμένουμε το ποσοστό των σχετιζόμενων με τη ζέστη θανάτων να συνεχίσει να αυξάνει, εάν δεν κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή ή δεν προσαρμοστούμε. Μέχρι στιγμής, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου, που είναι ένα κλάσμα αυτού που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, εάν οι εκπομπές (αερίων) συνεχίσουν να αυξάνουν ανεξέλεγκτες».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, άμεσους και πιο έμμεσους, από το θερμικό στρες του σώματος, τις πυρκαγιές και την αυξημένη ρύπανση του αέρα έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την εξάπλωση ασθενειών από έντομα. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά σε μεγάλες θερμοκρασίες τότε αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5