Visual Browsing

Πώς ο Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση

Το σχέδιο Biden για την κλιματική κρίση
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο ηγετών για το κλίμα © Anna Moneymaker / Getty Images
Πρόγραμμα 3 τρισεκατομμυρίων για τις υποδομές
  • A-
  • A+
0
Το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα Green New Deal -και- για την κλιματική κρίση του Biden προϋποθέτει καινούργια νομοθεσία για την ενέργεια και το κλίμα.

Όπως είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία ο Joe Biden ανακοίνωσε το πρόγραμμα "American Jobs Plan" ύψους  3 τρισεκατομμυρίων το οποίο προβλέπει συντήρηση αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών. Το πρόγραμμα έχει εξάλλου στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας τις δημόσιες μεταφορές και ευνοώντας τις τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Τα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπίου θα στοιχίσουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο σε βάθος οκτώ ετών, δηλαδή περισσότερο από τα μέτρα που πήρε ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Όχι ότι το αστρονομικό αυτό ποσό επαρκεί: περιβαλλοντολόγοι όπως ο Josh Freed, επικεφαλής του προγράμματος ενέργειας στο think tank "Third Way" είπε στο περιοδικό Vox ότι η πολιτική του Biden είναι σωστή και θα ενθαρρύνει ιδιωτικές επνδύσεις, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί από την αριστερά που πιέζουν για μεγαλύτερες δαπάνες. Την περασμένη Τρίτη, ένας συνασπισμός συνδικάτων και οικολογικών οργανώσεων ζήτησε 4 τρις σε περιβαλλοντικές επενδύσεις, ενώ  η ομάδα των Προοδευτικών στο Κογκρέσο ζητεί ένα τρις ετησίως για την επόμενη δεκαετία, τουτέστιν 10 τρις.

Το συνολικό και πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα Green New Deal που θέλει να εφαρμόσει η διοίκηση Biden προϋποθέτει καινούργια νομοθεσία για την ενέργεια και το κλίμα προκειμένου να αλλάξουν οι προδιαγραφές των βιομηχανιών και όλων των μηχανισμών και εγκαταστάσεων που εκπέμπουν άνθρακα. Οι περιβαλλοντικές ιδέες του American Jobs Plan είναι μια προέκταση του οράματος για μηδέν ανεργία, για καλύτερη υγεία (στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο ποσοστό νοσηρότητας του πληθυσμού) και για αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο βάρος των ΗΠΑ στη ρύπανση του πλανήτη.

Ο τομέας των μεταφορών που αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 πηγή εκπομπών άνθρακα θα μεταρρυθμιστεί σε βάθος με μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: οι πολιτείες θα χρηματοδοτηθούν για να αποκτήσουν 500.000 ηλεκτρικούς φορτιστές -σύμφωνα με παλιότερη πρόταση του γερουσιαστή  Chuck Schumer από τη Νέα Υόρκη- και για να διαφημίσουν τις δημόσιες μεταφορές, το τρένο κυρίως. Μεγάλες επενδύσεις αναμένονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο τόσο για τη συντήρησή του όσο και για την εισαγωγή bullet trains που θα αντικαταστήσουν εν μέρει το αεροπλάνο, για μικρές αποστάσεις τουλάχιστον. Το παράλληλο πρόγραμμα "American Rescue Plan" θα αναζωογονήσει τις δημόσιες μεταφορές, ακόμα και τα κάπως ξεχασμένα υπεραστικά λεωφορεία στα οποία θα διοχετευτούν 85 δις.

Στον τομέα της ενέργειας ο Biden προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις επί 10 χρόνια για βιομηχανίες που θα υιοθετήσουν ανανεώσιμες πηγές. Ο στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2035. «Το "American Jobs Plan" είναι η μεγαλύτερη κρατική δαπάνη όλων των εποχών, αν δεν λάβουμε υπόψη τις στρατιωτικές δαπάνες,» είπε ο Biden σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια. Από τον προϋπολογισμό των 3 τρις, 8 δις διοχετεύονται στην ενεργειακή έρευνα, 35 δις στην έρευνα για το κλίμα και 15 δις για πιλοτικά προγράμματα στην αποθήκευση της ενέργειας.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5