Περιβαλλον

ΕΕΑΕ - Φουκουσίμα: Δεν υπήρξε ραδιολογικός αντίκτυπος στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση - ανασκόπηση δέκα χρόνια μετά το ατύχημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετρήσεις στη Φουκουσίμα
Μετρήσεις στη Φουκουσίμα © EPA / CHRISTIAN ASLUND/HANDOUT

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τη Φουκουσίμα δέκα χρόνια μετά: Δεν υπήρξε ραδιολογικός αντίκτυπος στην Ελλάδα

Δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) θυμίζει σε ανακοίνωση-ανασκόπηση της ότι, από ραδιολογικής άποψης, στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν απολύτως αβλαβείς συγκεντρώσεις ραδιενέργειας, χωρίς κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.

Όπως τονίζει η ΕΕΑΕ, «τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν σε περιβαλλοντικά και άλλα δείγματα στα ελληνικά εργαστήρια, συγκλίνουν μεταξύ τους στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ραδιολογικός αντίκτυπος στη χώρα μας». Η ΕΕΑΕ δεν συνέστησε οιοδήποτε μέτρο προστασίας ή αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού. Οι ενέργειες και τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, ήσαν σε πλήρη συμφωνία με αυτά άλλων χωρών.

«Για τον εθνικό μηχανισμό απόκρισης σε ραδιολογική έκτακτη ανάγκη το ατύχημα στη Φουκουσίμα λειτούργησε ως “άσκηση ετοιμότητας σε πραγματικές συνθήκες”, στην οποία ανταποκρίθηκε επιτυχώς», σύμφωνα με την ΕΕΑΕ.

Στις 11 Μαρτίου 2011, σε συνέχεια σεισμού και τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία και μετά από μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην απώλεια όλων των εφεδρικών συστημάτων, οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ψύξη η καρδιά του αντιδραστήρα και να λιώσει. Ακολούθησε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και σημαντική ραδιολογική ρύπανση που οδήγησε στη λήψη απόφασης για εκκένωση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ συμβεί στην πυρηνική βιομηχανία και κατηγοριοποιήθηκε στο επίπεδο 7 στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale), στο ίδιο επίπεδο με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986.

Οι αλλαγές στο σύνολο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει την ακτινοπροστασία και την πυρηνική ασφάλεια στα χρόνια που ακολούθησαν το ατύχημα στη Φουκουσίμα, κατέστησαν αναγκαία και την αντίστοιχη επικαιροποίηση του ελληνικού εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα. Σύμφωνα με το καινούργιο πλαίσιο, αφετηρία είναι η «Αξιολόγηση Δυνητικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης» (ΑΔΚΕΑ). Βάσει της ΑΔΚΕΑ, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), εκπονούνται τα επιχειρησιακά Εθνικά Σχέδια Απόκρισης σε Ραδιολογική ή Πυρηνική Έκτακτη Ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ).

Εντός του 2019 ολοκληρώθηκε από την ΕΕΑΕ και υποβλήθηκε στη ΓΓΠΠ η πρώτη έκδοση της ΑΔΚΕΑ. Η εκπόνηση της μελέτης βασίστηκε σε διεθνή πρότυπα, ενώ όπου κρίθηκε απαραίτητο, πραγματοποιήθηκε υπολογιστική ανάλυση με βάση υποθετικά, αλλά -κατά το δυνατό- ρεαλιστικά σενάρια. Η μελέτη συνιστά τη βάση για τις ρυθμίσεις του εθνικού συστήματος διαχείρισης ραδιολογικών ή πυρηνικών έκτακτων αναγκών, ενώ παράλληλα αποτελεί και εισάγει μια αλλαγή στην προσέγγιση αυτών των καταστάσεων, σε συμμόρφωση και με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μέρος των ΕΣΑΡΠΕΑ έχει ήδη εκδοθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των υπολοίπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ