1821 Digital Gallery

Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ για την «Πολιτιστική Κληρονομιά του Αχελώου»

Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ για την «Πολιτιστική Κληρονομιά του Αχελώου»
Τι έγινε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου στη Στοά του Βιβλίου
  • A-
  • A+
0
Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) για την εκδήλωση «Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Αχελώου» στη Στοά του Βιβλίου.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του Αχελώου. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.), έγινε μία μέρα μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites), όπως έχει ορισθεί η 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS).

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ομιλίες της κας Ολυμπίας Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, του κ. Γεωργίου Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc. και Προέδρου της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο, της κας Παρθενίας Χαρίτου, και η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι» του καταξιωμένου σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή, στο οποίο παρουσιάστηκαν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής των κατοίκων του χωριού Περδικάκι στον ορεινό Βάλτο.

Η κα Βικάτου στην ομιλία της με τίτλο «Στράτος, Μητρόπολη, Οινιάδες. Τρεις σημαντικές παραποτάμιες πόλεις των Ακαρνάνων» παρουσίασε τα σημαντικότερα μνημεία των τριών αυτών σπουδαίων Ακαρνανικών πόλεων, που άκμασαν κατά την ελληνιστική εποχή. Παράλληλα εστίασε στον καθοριστικό ρόλο του ποταμού Αχελώου, ο οποίος ήταν πλωτός κατά την αρχαιότητα τουλάχιστον έως την αρχαία Στράτο, στην ίδρυση πόλεων εκατέρωθεν του ποταμού, ο οποίος, αν και στα προϊστορικά χρόνια αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο των κατοίκων και το μέσο των ειρηνικών επαφών τους, στα ιστορικά χρόνια και ειδικότερα από τα τέλη του 4ου έως και τον 2ο αι. π.Χ. μετατράπηκε σε επίμαχο όριο και διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνορο μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων λαών, των Αιτωλών και των Ακαρνάνων, καθώς ο καθένας από την πλευρά του διεκδικούσε τον έλεγχό του.

Σχετικα
«Burning Issues – Merimbula»: Συζήτηση για την έκθεση της Δανάης Στράτου
«Burning Issues – Merimbula»: Συζήτηση για την έκθεση της Δανάης Στράτου

Στην ομιλία του ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε διαχρονικά στα μνημεία της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου στα όρια του σημερινού Ορεινού Βάλτου και του πρώην Δήμου Ινάχου της Επαρχίας Βάλτου, όπου κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα από τους Αγραίους ή Αγραείς, φύλο συγγενικό με τους Αιτωλούς. Την τελευταία διετία (2017-2018) στο πλαίσιο περιοδειών του ιδίου και μετά από υποδείξεις των κ.κ. Χριστόφορου Καραγεώργου και της Παρθενίας Χαρίτου κατεγράφησαν άγνωστες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, που αφορούν κυρίως σε οχυρωμένες ακροπόλεις, ενώ ελήφθησαν φωτογραφίες και διαπιστώθηκε η κατάσταση διατήρησης του βυθισμένου από τα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών Κάστρου του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, η κα Νία Χαρίτου στην ομιλία της τόνισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου είναι ευθύνη όλων μας. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Χολής, Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη γνωριμία με τα μνημεία μας και την αναγκαιότητα για προστασία και ανάδειξη τους από τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικα
«Βραδιά του Ευχαριστώ» από το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
«Βραδιά του Ευχαριστώ» από το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ ευχαριστεί την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, κα Ολυμπία Βικάτου, τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc και Προέδρου της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, την κα Παρθενία Χαρίτου και τον σκηνοθέτη κο Νώντα Σαρλή που με τις τοποθετήσεις τους και την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, λάμπρυναν την εκδήλωση.

Ευχαριστεί επίσης την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και τον πρόεδρό της καθηγητή, κ. Παναγιώτη Κοντό για την καλή συνεργασία που υπήρξε στη διοργάνωση της εκδήλωσης και γενικότερα στην οργάνωση ποιοτικών θεματικών εκδηλώσεων για το Νομό.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5