Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 692

Τα everest έβαλαν τέλος στο πλαστικό καλαμάκι. Εσύ;

Τα everest έβαλαν τέλος στο πλαστικό καλαμάκι. Εσύ;
© Θανάσης Καρατζάς
Η πρώτη ελληνική αλυσίδα που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, σου δίνει εναλλακτικές και περιμένει τις ιδέες σου
  • A-
  • A+
0

We go green! Πήρε χιλιάδες likes, μοιράστηκε αστραπιαία και έκανε το πρώτο βήμα για τους επόμενους. Στο περιβάλλον δεν χωράνε μάλλον και τα everest έγιναν η πρώτη ελληνική αλυσίδα που από τις 18 Φεβρουαρίου καταργούν το πλαστικό καλαμάκι και το αντικαθιστούν με το νέο βιοδιασπώμενο και eco friendly. Καρδούλα; Καρδούλα. Αγαπώ τα everest, που από το 1965 μέχρι σήμερα είναι τα καλύτερα που θα βρεις στο δρόμο σου ever, γιατί μεγάλωσα μαζί τους:  Ήταν πάντα your way σε ό,τι έκαναν και «άνοιγαν» δρόμους, από το να συνδυάζεις τα υλικά που θέλεις στις γεύσεις σου, να ξέρεις πως θα βρεις κάτι νόστιμο γύρω σου πριν φύγεις για ταξίδι ή να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη παραγγέλνοντας με ένα app. Τα κόκκινα χαρακτηριστικά γράμματά τους που θα συναντήσεις σε περισσότερα από 200 σημεία στην Ελλάδα με χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν στο μυαλό μου πάντα ένα σύμβολο μοντέρνας επιχειρηματικότητας.

Δεν «πρασίνισαν» χθες αλλά επενδύουν διαρκώς στο να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια PLA, όχι δεν είναι αρχικά ράπερ, αλλά το υλικό από βιοδιασπάσιμο πολυεστέρα που παράγεται από φυτικό άμυλο, όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμο, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Γιατί; Γιατί υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο να ανακυκλωθούν αφού θα αποσυντεθούν όπως κάθε οργανικό απόρριμμα, βλέπε, που χου, τα υπολείμματα φαγητών. Στο ιδανικό σενάριο θέλει 8 εβδομάδες να διασπαστούν, αφού κομποστοποιηθούν, και να μετατραπούν σε λίπασμα. 

Μπορείς να ρίξεις κι εσύ καρδούλα, αλλά μπορείς να κάνεις και κάτι παραπάνω. Να μπεις στο wegogreen.everest.gr, να διαβάσεις και να σκεφτείς γιατί περιμένουν τις ιδέες σου αλλά έχουν να σου προτείνουν και εκείνες που αξίζει να κάνεις πράξη. Θέλεις να φέρεις την κούπα σου και να σου ετοιμάσουν τον αγαπημένο σου καφέ; Θα το κάνουν, αρκεί να το κάνεις. Εγώ το δοκίμασα με το ποτήρι Darth Vader στον γαλλικό μου με 100% επιτυχία. Δοκίμασε κι εσύ να τους πας το αγαπημένο σου ποτήρι και θα απολαύσεις το αγαπημένο σου ρόφημα με έκπτωση -0,10€. Και όχι μόνο δεν θα σε κοιτάξουν σαν εξωγήινο, αλλά θα στο ετοιμάσουν με χαρά.  Μπορείς να μη ζητάς καπάκι, όταν παραγγέλνεις τον καφέ σου, ειδικά αν μιλάμε πως έχεις να κάνεις λίγα βήματα μέχρι να τον απολαύσεις. Η συνεισφορά ξεκινά από τη συμπεριφορά. Χρειάζεσαι really, αναδευτήρα; Ακόμα και ξύλινος, εξακολουθεί να είναι ένα extra υλικό συσκευασίας που κατά τη γνώμη μου, δεν είναι και το ραβδί του Οζ.

© Θανάσης Καρατζάς

Η καλή είδηση του μήνα έχει γίνει ήδη viral αλλά στη χώρα που εύκολα ξεχνάμε, καλό είναι να θυμάται κανείς τι έχει προηγηθεί. Πίσω από τις καμπάνιες και τα έξυπνα σποτ, που χρειάζονται για να μεταδώσουν με επιτυχία μια πρωτοβουλία, τα everest χρόνια τώρα φροντίζουν για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος με τον τρόπο λειτουργίας τους. Προχώρησαν σε σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο. Έδωσαν εναλλακτικές διαθέτοντας επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες στα καταστήματά τους: ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα. Keep in mind πως βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής τοποθέτησης στα καταστήματά τους ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ διερευνούν διαρκώς τρόπους βελτίωσης του συνολικού συστήματος διαχείρισης των υλικών συσκευασίας.

Ο πλανήτης αλλάζει μαζί με τις συνήθειές μας. Τα everest κατάργησαν το πλαστικό καλαμάκι και εμείς μπορούμε να καταργήσουμε τις αχρείαστες συνήθειες. We go green!

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5