Περιβαλλον

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η αύξηση του πληθυσμού πρέπει να σταματήσει

Ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας μιλάει για τον υπερπληθυσμό, τη μόλυνση από πλαστικό και την κρεατοφαγία

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
David Attenborough on the future of the planet - BBC Newsnight

Ο φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο μίλησε στο BBC και στον Έβαν Ντέιβις. Ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας, όπως τον αποκαλούν, αναφέρθηκε στον πλανήτη και αυτά που πιστεύει ότι επηρεάζουν καταλυτικά το μέλλον του.

Βασικό παράγοντα, που σχετίζεται με τη Γη και την κατασπατάληση των πόρων της, αποτελεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη. Με 7,6 δισεκατομμύρια πληθυσμό, για το 2018 οι ετήσιοι πόροι που παράγει ο πλανήτης έχουν ήδη εξαντληθεί από την 1η Αυγούστου. Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα τους επόμενους μήνες επιβιώνει με «δανεικούς» πόρους, καθώς για να καλύψει τις «ανάγκες» της δεν αρκεί μία Γη, αλλά χρειάζεται 1,7.

Βάσει αυτού, ο 92χρονος Ατένμπορο σημειώνει ότι: «Ένας από τους λόγους που ο πληθυσμός έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα είναι ότι άνθρωποι σαν εμένα ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι απλώς γιατί έχει μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση του πληθυσμού πρέπει να φτάσει στο τέλος της».

Ως προς το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ατομικά για τον πλανήτη, ο βιολόγος κάνει αναφορά στη χρήση του πλαστικού αλλά και στην κατανάλωση κρέατος. Για κανένα από τα δύο η στάση του δεν είναι απόλυτη και δεν καλεί κανέναν να σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί πλαστικά προϊόντα ή να μην τρώει καθόλου κρέας, αλλά θεωρεί ότι για να έρθει η αλλαγή θα πρέπει όλοι να περιορίσουμε και τα δύο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ειδικότερα όσον αφορά το κρέας, αναγνωρίζει τον άνθρωπο ως ένα παμφάγο ζώο −η οδοντοστοιχία μας δεν θυμίζει αγελάδας, αλλά ούτε και αρουραίου−, ωστόσο η περιβαλλοντική κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν αφήνει περιθώρια να τρώμε ζωικά προϊόντα με μόνο απώτερο σκοπό την απόλαυση.

Ο ίδιος μέχρι πριν μερικά χρόνια δήλωνε απαισιόδοξος για το μέλλον του πλανήτη, ωστόσο αυτό άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν «κατακτήθηκε» η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Η συμφωνία του Παρισιού μού έδωσε τότε την αίσθηση ότι τα Έθνη έρχονται στα συγκαλά τους. Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν συμφωνεί με αυτήν. Το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από αυτήν, θα το δούμε. Η υποψία μου είναι ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι η στάση των ΗΠΑ είναι παλιακή, δεν εφαρμόζεται πλέον και πιστεύω θα την προσπεράσουν. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα παγκοσμίως που αναγνωρίζει τι κάνουμε στον πλανήτη και τι καταστροφή πλησιάζει αν δεν κάνουμε κάτι. Αυτός είναι ο μόνος πλανήτης που έχουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ