Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Οι επικίνδυνες αποστολές στο Μάτι που δεν θα ξεχαστούν ποτέ

H διασώστρια ζώων Κατερίνα Ιωαννίδoυ εξηγεί στην A.V. πώς σώθηκαν κατοικίδια και άγρια ζώα από τις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς
© Κατερίνα Καμπόσου

Ήταν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Η ανατολική Αττική έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Οι αναρτήσεις στα social media καλούν τους πάντες σε βοήθεια. Τα κατοικίδια σε Μάτι και Κινέτα, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε σπίτια, δεμένα με λουριά σε αυλές ή παγιδευμένα σε φρεάτια δεκάδων μέτρων κάτω από το έδαφος, που μπήκαν για να προστατευτούν. Η Star-Special Team Animal Rescue-Ειδικη Ομαδα Διασωσης Ζώων, η μοναδική ομάδα απεγκλωβισμού ζώων με ειδίκευση σε περιπτώσεις κρίσης, ξεκινά άμεσα μια δύσκολη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης των ζώων αυτών. Επιχειρούν ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς ρεύμα και ενώ οι εστίες σε πολλά σημεία δεν είχαν σβήσει εντελώς. Η αγάπη τους για τα ζώα είναι τόση, που ρισκάρουν και τη ζωή τους ακόμα και για τα άγρια.

Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Ιωαννίδου, επικεφαλής της ομάδας, «σε φυσικές καταστροφές προφανώς οι συνθήκες είναι δύσκολες. Για παράδειγμα η ερευνητική μας αποστολή μέσα στο χάος που κυριαρχούσε την ώρα της φωτιάς δυσκολευόταν να εντοπίσει τις τοποθεσίες των ζώων. Παράλληλα είμαστε σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαζόταν η εκκένωση του καταφυγίου ζώων στη περιοχή των Γερανείων Ορέων, όπως έχουμε ξανακάνει άλλωστε στο καταφύγιο του Κάλαμου κατά τις περσινές πυρκαγιές» και συμπληρώνει «η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να ξέρεις ότι ευθύνεσαι που σώθηκε μια ψυχή, που στα μάτια τους είδες την ανακούφιση από τον πόνο».

S.T.A.R - SPECIAL TEAM ANIMAL RESCUE ΕΙΔΙΚΉ ΟΜΆΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΖΏΩΝ

Σχετικα
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Ταύρο
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Ταύρο

Συνολικά την  περίοδο της φωτιάς η ομάδα Star διέσωσε από Κινέττα και Μάτι 42 ζώα, οικιστικά αλλά και άγριας ζωής όπως αλεπούδες, τα περισσότερα από αυτά με εγκαύματα. Περίπου 50 εντοπίστηκαν απανθρακωμένα, 30 εκ των οποίων μέσα σε αυλές. Είκοσι ανασύρθηκαν νεκρά από κλουβιά και 26 αναζητήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους.

Σε περιοχές και περιόδους που είναι επίφοβες για πυρκαγιά, τα δεμένα ζώα με λουριά σε κλειδαμπαρωμένες μάντρες και σπίτια είναι σίγουρο ότι θα εγκλωβιστούν και θα καούν, επομένως χρειάζεται να σκεφτεί ο κηδεμόνας τους μια λύση ώστε σε τέτοια περίπτωση να υπάρχει μια ελπίδα να σωθούν. Επίσης, τα περιλαίμια βοηθούν ώστε να τα αρπάξουμε γρήγορα σε έκτακτη ανάγκη αλλά και να τα εντοπίσουμε μετά. Σίγουρα κατά την έξοδο μας από το σπίτι, τυλιγμένοι με μια νωπή κουβέρτα, τόσο εμείς όσο και το κατοικίδιο μας μπορεί να μας γλιτώσει από εγκαύματα, σύμφωνα με την Κατερίνα.

Σχετικα
Πάτρα: Φωτιά σε σπίτι - Βρέθηκε κλειδωμένος ένας 45χρονος (video)
Πάτρα: Φωτιά σε σπίτι - Βρέθηκε κλειδωμένος ένας 45χρονος (video)

Η ομάδα Star επιχειρεί όχι μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών αλλά και σε αστικά περιστατικά, σε ζώα που έχουν εγκλωβιστεί σε αγωγούς, σε ταράτσες, ψευδοροφές, κτήρια υπό κατάρρευση πάντα σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με υπηρεσίες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Αλλά πώς γίνεται μια επιτυχημένη διάσωση;

 Μετά την κάθε κλήση για περιστατικό η ομάδα προσπαθεί να συλλέξει όσα το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορεί για την ταυτότητα του ζώου. Παράλληλα κάνει έρευνα στην περιοχή που έχει αναφερθεί το περιστατικό και τοποθετεί κοντά στο σημείο την ασφάλεια περιμέτρου. Κατά την διάσωση, συνήθως επιχειρούν δύο, δύο αναμένουν για πρώτες βοήθειες και 2 έχουν αναλάβει την ασφάλεια. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ηχογραφημένος ήχος μωρού σκυλιού ή γατιού καθώς σε αυτά είναι που ανταποκρίνονται πολύ εύκολα τα εγκλωβισμένα ζώα. Το φαρμακείο με τις πρώτες βοήθειες είναι πάντα έτοιμο όπως και οι διαδικασίες για την ταχεία μεταφορά του ζώου σε κτηνιατρική κλινική. Αν χρειάζεται κινητοποιείται και η τροχαία για περιστατικά σε λεωφόρο κλείνοντας την κυκλοφορία.

«Θέλει κότσια να κάνεις αυτή τη δουλειά. Προϋποθέτει ψυχικό και σωματικό κάματο και άψογο συντονισμό. Τα ζώα είναι συχνά σε άθλια κατάσταση, είναι επιθετικά λόγω τραυματισμού και μπορεί να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Επίσης οι καταβάσεις μπορεί να γίνονται στο σκοτάδι ή σε δυσπρόσιτα σημεία, φρεάτια γεμάτα με λύματα, και ρέματα. Μια επιχείρηση μπορεί να κρατήσει ώρες. Απαιτείται υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία» μας λέει η Κατερίνα.

Τα μέλη της Star δέχονται πολλαπλά τηλεφωνήματα την ημέρα. Και πώς ανταποκρίνονται σε όλα; « Ανταποκρινόμαστε σε όλα ακόμα και εκτός Αττικής. Δηλαδή αν γινόταν τώρα μια φυσική καταστροφή στη Βόρεια Ελλάδα θα ξεκινούσαμε αμέσως. Έχουμε ξεκινήσει για αποστολή στο Βόλο και Γιάννενα απεγκλωβισμού σκυλιών από σπήλαιο.»

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Star αντιμετώπισε μια απίστευτη ιστορία. «Στο πάτο του γκρεμού στον Υμηττό εντοπίστηκε ένας επιληπτικός σκύλος, που λόγω της υγείας του δεν μπορούσε να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε. Όταν καταφέραμε την κατάβαση παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον εξοπλισμό. Έτσι αναγκαστήκαμε να αναρριχηθούμε με φθαρμένα σχοινιά, χωρίς να είμαστε δεμένοι όπως θα έπρεπε και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πέσουμε στο κενό. Τελικά πετύχαμε την ανάβαση γιατί είμαστε τυχεροί αλλά το συγκλονιστικό της υπόθεσης δεν ήταν αυτό. Εξετάζοντας το σκυλί παρατηρήσαμε ότι δεν έφερε κάποιο τραυματισμό. Επομένως κάποιος κατέβηκε το γκρεμό και το εγκατέλειψε εκεί. Δεκάδες φορές έχουμε έρθει μπροστά σε εγκλωβισμούς με βασανιστήρια για το ζώο, που ευθύνεται ανθρώπινο χέρι».

Η Starλειτουργεί με έξοδα των εθελοντών που την απαρτίζουν και με τη βοήθεια σε εξοπλισμό από την πυροσβεστική υπηρεσία. Παρόλο που η υποστήριξη του κόσμου είναι συγκινητική όπως αναφέρουν, έχουν ανάγκη από εθελοντές, στους οποίους μπορούν οι ίδιοι να παρέχουν εκπαίδευση.

Όποιος βρει εγκλωβισμένο ζώο μπορεί να επικοινωνήσει στa τηλέφωνa 6948782120, 697095408 όλο το εικοσιτετράωρο και στη σελίδα τους.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5