Περιβαλλον

Από το Κρητικό στο Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη

Η υλοποίηση της τελευταίας επιθυμίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3._o_konstantinos_mitsotakis_me_tin_katsoyna_toy_stin_kriti._foto_apo_arheio_ikm.jpg

«Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχω στη καρδιά μου είναι οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης… Να σώσουμε τα Λευκά όρη. Να ξαναγίνουν πράσινα μετά από 50, 100 χρόνια για τα εγγόνια μας, για τα δισέγγονα μας» είχε πει σε κάποια ομιλία του στο Ηράκλειο, το 1994 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

dsc03245.jpg

Όσοι γνώριζαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, γνώριζαν και το πάθος του για το περιβάλλον και τη φύση.  «Ήταν αδύνατον να περάσεις από το γραφείο του και να μην ακούσεις και το όνειρο του για τα Λευκά Όρη» λέει ο δημοσιογράφος Παύλος Τζίμας. Σήμερα έξι μήνες μετά το θάνατο του, το όνειρο του και τελευταία επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα μέσα από μια πρότυπη οικολογική δράση που υλοποιεί το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τρεις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το WWF Ελλάς.

dsc03061.jpg

«Αντί στεφάνου δόθηκαν δωρεές στις τρεις οργανώσεις για να ξεκινήσουν οι δράσεις» αναφέρει η Πρόεδρος του Ιδρύματος και κόρη του εκλιπόντος κ. Κατερίνα Μητσοτάκη. Τα 215.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν χρηματοδότησαν την πρώτη φάση του έργου που ήδη έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει τρία σημαντικά έργα. Τη δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών, τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών – Αρωματικών Φυτών και την Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων.

1._o_konstantinos_mitsotakis_sto_faraggi_tis_samarias._foto_apo_arheio_ikm.jpg

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με πολύ καλή γνώση των περιβαλλοντικών ζητημάτων της χώρας αλλά και με τεράστια εξειδίκευση στον ανασχεδιασμό και στην αποκατάσταση πολιτιστικών και φυσικών μονοπατιών, ανέλαβε τη μελέτη ενός πεζοπορικού δικτύου 15 διαδρομών, συνολικού μήκους 58 χιλιομέτρων. «Σαράντα χρόνια περπατάω στα βουνά της Κρήτης. Τα Λευκά Όρη είναι ένας μοναδικός τόπος» αναφέρει ο έμπειρος μελετητής της ΕΛΛΕΤ, Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος.  Με τη βοήθεια των ντόπιων και με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας η ΕΛΛΕΤ καθόρισε τα μονοπάτια που θα διασχίζουν τον ορεινό όγκο της των Λευκών Ορέων.

2._o_konstantinos_mitsotakis_se_oreini_pezoporia._foto_apo_arheio_ikm.jpg

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και σήμανσης των μονοπατιών, ώστε να εξασφαλιστεί αφενός η ασφάλεια των επισκεπτών αφετέρου να αναδειχτεί η Δυτική Κρήτη σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Αδαμόπουλος, ξεκινώντας ο περιπατητής από τα Χανιά χρειάζεται 2 ημέρες μέχρι το Θέρισο και άλλη μια για να κατέβει τη Σαμαριά. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία αυτή των τριών ημερών μπορεί να πάρει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση αφού πληροί τους όρους των 3 ημερών και των 50 χλμ. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό αφού πρόκειται για τουριστικό προϊόν που έχει ζήτηση αλλά απαιτεί πιστοποίηση. «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η φύση αποτελούν τον παραμελημένο θησαυρό της χώρας μας» θα πει η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά, τονίζοντας ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς συμβάλλει και στην οικονομική ευημερία της περιοχής.   

 

3._o_konstantinos_mitsotakis_me_tin_katsoyna_toy_stin_kriti._foto_apo_arheio_ikm_-_copy.jpg

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου που θα αναδείξει τα ιαματικά φυτά της κρητικής γης. «Η Κρήτη είναι πλούσια σε ιαματικά φυτά και μάλιστα  στην αρχαιότητα ήταν ο επίσημος προμηθευτής βοτάνων της Ρώμης. Η χρήση αυτή συνεχίζεται αδιάλειπτα ως τις μέρες μας. Ο σκοπός είναι αυτή η γνώση να διασωθεί» αναφέρει ο Συντονιστής Δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Μίλτος Γκλέτσος. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Ι.Μ Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την αδελφότητα Χρυσοπηγής. Πέρα από την προστασία και την ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης ο Βοτανικός Κήπος θα λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων. Σήμερα στη Μονή λειτουργεί ένα άτυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η περεταίρω εκπαίδευση των μοναχών που απασχολούνται στο κέντρο θα συμβάλει στη διάσωση της ενδημικής βλάστησης που απειλείται σοβαρά.  

Οι κλιματικοί παράγοντες, οι διαδοχικές πυρκαγιές και η ανεξέλεγκτη βόσκηση είναι οι βασικότερες αιτίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των Λευκών Ορέων. Την οικολογική αποκατάσταση έρχεται να καλύψει το WWF Ελλάς μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. «Τα Λευκά Όρη δεν θα γίνουν ποτέ Πίνδος, μπορεί όμως να γίνει μια σοβαρή αποκατάσταση της περιοχής» θα πει ο υπεύθυνος της  δράσης του WWF Ελλάς, Κώστας Λιαρίκος.  Εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες για την αντιπυρική προστασία , για τη διαχείριση της βοσκής «χωρίς απαγορεύσεις και αντιπαραθέσεις με την τοπική κοινωνία» όπως τόνισε ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας ,Αν. Καθ. Του ΤΕΙ Ηπείρου, που ηγείται της επιστημονικής ομάδας.  Το WWF Ελλάς στοχεύει μέσω του έργου ένα υγιές οικοσύστημα, ανθεκτικό στις διάφορες απειλές που προέρχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.

Τέλος η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αφού ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου, επισήμανε την ανάγκη αποδοχής του από την κοινωνία. «Η φύση και ο χαρακτήρας του έργου απαιτούν συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση πάντως, ανταποκρίθηκε άμεσα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη να παραλαμβάνει τη Μελέτη και να δεσμεύεται ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει άλλα 215.000 ευρώ για το έργο.  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ