Πολιτικη & Οικονομια

Καταγγελίες για «Αντάρτικα» και «γκρουπόσκολα» κατά των αιολικών πάρκων

Καταγγελίες για γκρουπούσκουλα και πρόβλεψη για πλωτά αιολικά μετά το 2029

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Περιστέρης
Γιώργος Περιστέρης

Ο Γιώργος Περιστέρης σε συνέντευξη που παραχώρησε έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ως προς το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ως προς το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Ο κ. Περιστέρης αλλά και ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Αθανάσιος Τσαντίλας (ΡΟΚΑΣ Ενεργειακή), ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου ανέβασαν του τόνους της κριτικής, σημειώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο δεν λύνει προβλήματα.

Ζήτησαν, μάλιστα, νέα νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν επιμέρους εμπόδια και προβλήματα κι έτσι να “καθαρίσει” το τοπίο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.  Πάντως,  “φωτογράφισαν” έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ενεργειακής αγοράς, σε βάρος της προσπάθειας μείωσης του κόστους ενέργειας, εστιάζοντας στα εξής:

Χαοτικό αδειοδοτικό πλαίσιο και μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών που ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) οδηγεί σε συνεχείς επανακαταθέσεις φακέλων για τις αναγκαστικές, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, τροποποιήσεις στα επενδυτικά σχέδια.

Απουσία πολιτικής βούλησης για την ένταξη της στρατηγικής ΑΠΕ στην πρώτη ταχύτητα πολιτικών πρωτοβουλιών, σε κάθε βαθμό διοίκησης, (κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση) αλλά και σωστής ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Απώλεια πολύτιμου χρόνου για την προώθηση έργων για ΑΠΕ, από τους διαγωνισμούς την περίοδο 2018-20 με ζημιά πολλών δισεκ. για την οικονομία, καθώς κάθε 10% άνοδος της συμμετοχής των ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μειώνει κατά 113 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας. Μάλιστα οι ομιλητές, επιπλέον, παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ΑΠΕ μείωσαν κατά 46 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2021, εξοικονομώντας συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Εγκληματική καθυστέρηση στην προώθηση επαρκών διασυνδέσεων που θα στέλνουν και θα φέρνουν ρεύμα στη νησιωτική χώρα.

Θεσμική αβελτηρία για τη διαμόρφωση πλαισίου για ξεχωριστούς διαγωνισμούς ΑΠΕ ανά τεχνολογία, ώστε να αποφευχθεί η “¨μονοκαλλιέργεια” των φωτοβολταϊκών.

«Όλοι θέλουν φθηνό ρεύμα αλλά δε λένε πως. Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ προσπαθούν να δουν πώς θα περιορίσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης τονίζοντας ότι «3,5 εκατομμύρια μεγαβατωρες το χρόνο χάνονται καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα από τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018 -20».

«Δε μιλάω  για πράσινη μετάβαση, που είναι και τα πλαστικά στους ωκεανούς κτλ. Μιλάμε για την απανθρακοποιηση στην ενέργεια, την ασφάλεια εφοδιασμού., Μας λείπει τίποτα, άραγε, στην Ελλάδα; Από όλες τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα, είναι η πιο ενεργειακά πλούσιας. Άραγε, τι έχει παραπάνω το Αμπού Ντάμπι. Και θέλουμε να πάμε την Κρήτη να σκάβουμε στα 15.000 μέτρα (για αέριο). Θέλουμε εγχώριες πηγές ενέργειας και διασυνδέσεις και επειδή υπάρχει στοχαστικότητα στην παραγωγή απαιτείται και αποθήκευση» συμπλήρωσε ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Πόσα, άραγε, πληρώνει η χώρα για ΥΚΩ και διασυνδέσεις; Τώρα μόλις ξεκινήσαμε και διασυνδέουμε την Κρήτη, Όταν είχα πάει στη ΔΕΗ, πριν χρόνια, και είπα να πάμε να συνδέουμε την Κρήτη μας κυνήγησαν. Ακόμη η Κρήτη δεν έχει διασυνδεθεί πλήρως. Επίσης, κάναμε μια διασύνδεση κολοβή με τις Κυκλάδες μόνο για να στέλνουμε ενέργεια κι όχι για να παίρνουμε.

»Βγαίνουν πολλοί και λένε δε θέλω το ένα, δε θέλω το άλλο και ότι και δε θέλω κλιματική καταστροφή, γιατί πλέον, να πω, έχουμε περάσει στο φάσμα της καταστροφής. Δε θέλει κανείς κλιματική καταστροφή, όμως τι ακριβώς θέλουμε. Να διαβάζουμε με κεριά,  να εξαρτόμαστε από το εισαγόμενο  αέριο, τι;” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ “Τι μένει, άραγε, από τις εγχώριες πηγές . Ο λιγνίτης έχει ιδιαιτερότητες, δεν είναι καν φτηνός σήμερα. Τι μένει, λοιπόν, οι ΑΠΕ;».

Τα τοπικά αντάρτικα

«Ποιος δήμαρχος έστησε αντάρτικο και τον κυνήγησε η υπόλοιπη κοινωνίας  Ποιο μεταφερόμενο γκρουπούσκουλο πήγε και άρχισε να κάνει φασαρία και αποδοκιμάστηκε. Θαύματα δε γίνονται, Ξέρει η ανθρωπότης να παράγει ρεύμα από κάποιες τεχνολογίες. Μη νομίζουμε ότι τα φωτοβολταικά δε θα έχουν αντιδράσεις., Με τη ραγδαία εξάπλωση που έχουν κι αυτά θα έχουν αντιδράσεις» σημείωσε και υπεραμύνθηκε μιας ισόρροπης ανάπτυξης των ΑΠΕ, τόσο των θαλάσσιων αιολικών, των χερσαίων αλλά και των φωτοβολταϊκών.

Σε όλο τον κόσμο έχεις ισορροπία. Η καμπύλη  ισορροπίας του συστήματος, με συνδυασμό όλων των τεχνολογιών και είναι πιο ομαλή και η τιμή πιο φτηνή,. Ειναι αποδεδειγμένα η πιο φθηνή τεχνολογία παραγωγής τα αιολικά. Τα μόνα που δεν επιφέρουν μόνιμη αλλαγή εκεί που εναποτίθενται. Μόλις τελειώνει η ζωή τους τα ξεβιδώνεις και φεύγεις., Δεν έχει μόνιμη επίπτωση. Όχι πως είναι κακά τα φωτοβολταικα’ αλλά  θέλει ισορροπία” ανέφερε.

Σε σχέση με τη στοχοθεσία της κυβέρνησης, ο κ. Περιστέρης, εξέφρασε αμφιβολίες εάν θα επιτευχθεί, λόγω της κατάστασης, που επικρατεί.

“Το 2030 θα πρέπει να καλύπτεται το 140% της εθνικής ανάγκης.  Δηλαδή, να έχουμε πλήρη κάλυψη και το υπόλοιπο να το εξάγουμε. και να ζουμε καλυτερα. Πριν βάλουμε στόχους γιατί να μην κάνουμε αυτό που μπορεί να γίνει” σημείωσε προσθέτοντας΅: “Ο φυσικός πόρος υπάρχει  τα λεφτά υπάρχουν, άρα τι λείπει για να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;”

“Αν πάμε σε στρεβλή  ανάπτυξη και πάμε  μόνο σε φωτοβολταϊκά, θα έχουμε πρόβλημα. Γι αυτό και πρέπει να πάμε και στα θαλάσσια, που είναι μεγάλα και ξεπερνάμε το πρόβλημα και δίνουν μεγάλη ισχύ, να άμε και στα πλωτά, να πάμε και σταθερά, να πάμε και στα χερσαία

Αλλά τα πλωτά είναι μια πιο δύσκολη τεχνολογία., Δεν κατασκευάζονται από τη μια μέρα στην άλλη θέλουν πολύ χρόνο μέχρι να εγχέεις ενέργεια στο σύστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση το πρώτο αιολικό πλωτό να έρθει πριν το 2029. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει, αν ξεκινήσουμε σοβαρά από αύριο” κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ