Πολιτικη & Οικονομια

Επικεφαλής του Eurogroup: Δεν υπάρχει νέα κρίση χρέους

Τι λέει για το ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurogroup © EUROKINISSI
Eurogroup © EUROKINISSI

Eurogroup: Δύσκολο να υπάρξει νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του ESM ότι δεν υπάρχει κρίση χρέους ο ομόλογος του Eurogroup εξέφρασε και αυτός τη βεβαιότητά του ότι η Ευρώπη δύναται να ξεπεράσει την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς και η οικονομία της θα αναπτυχθεί φέτος και το επόμενο έτος. 

Οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές από το είδος του περιβάλλοντος κρίσης στο οποίο βρισκόμασταν» στις αρχές της δεκαετίας του 2010, εξήγησε ο Πασκάλ Ντόναχιου μιλώντας στους Financial Times. Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για «ισχυρότερη αρχιτεκτονική» στην Ευρωζώνη και «βαθύτερα θεμέλια για το κοινό μας νόμισμα». «Είμαστε όλοι σίγουροι για την ικανότητά μας να ''κινηθούμε'' μέσα στις αλλαγές που συντελούνται», είπε χαρακτηριστικά. 

«Οι θέσεις εκκίνησης για τα κράτη μέλη όσον αφορά τα επίπεδα χρέους και ελλείμματός τους είναι τώρα πολύ, πολύ διαφορετικές από εκείνες που ήμασταν πριν μας χτυπήσει ο Covid», είπε ο Ντόναχιου, προσθέτοντας: «Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε σχέδια που μειώνουν προσεκτικά τον δανεισμό. Τα σχέδια για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον». Τα υπερβολικά επίπεδα δανεισμού μπορούν από μόνα τους να «συμβάλλουν στις πληθωριστικές πιέσεις που προσπαθούμε να μειώσουμε», συνέχισε. «Αυτή θα είναι μια καλή ισορροπία».

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η μειωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς, που προέρχονται εν μέρει από τις διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε απότομη ύφεση, πυροδοτώντας sell off στα ομόλογα. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις             

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ