Πολιτικη & Οικονομια

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 για την Ελλάδα

Κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος
ΟΟΣΑ © EPA Pool

Επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% φέτος και 2,5% το 2023. Ο πληθωρισμός το 2022 θα κυμανθεί στο 8,8%.

Ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% περιμένει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2022, καθώς προχωρά σε αισθητή υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για όλες τις οικονομίες. 

Ειδικότερα, οι νέες εκτιμήσεις του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος, δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία μιλούσαν για ανάπτυξη 4,8% το 2022 και 2,9% το 2023, με τους οικονομολόγους του να αποδίδουν την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στην αύξηση του πληθωρισμού. 

Πάντως, ο οργανισμός εκτιμά ότι η ενίσχυση των εσόδων από την αύξηση των τιμών και την ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει στην επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα έσοδα και οι εξοικονομήσεις για την επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, αντί να αφορούν γενικές επιδοτήσεις των τιμών.

Η μεγαλύτερη δημοσιονομική βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν απομείνει θα στηρίξουν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ