Πολιτικη & Οικονομια

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Έως το τέλος Μαΐου η 1η δόση

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα © EUROKINSSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου 2022 - Σε 10 δόσεις φέτος - Πότε καταβάλλεται η πρώτη.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, στη Βουλή.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με την τροπολογία κάθε μια από τις έως δέκα μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα.

Διαφορετικά η καταβολή της γίνεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα ενώ η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ακίνητα
Ακίνητα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Τι θα περιλαμβάνει το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα - Έως 10 δόσεις

Στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

  • Ο κύριος φόρος
  • Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
  • Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη, οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ