Πολιτικη & Οικονομια

ΗΠΑ: Η Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες

H Κεντρική Τράπεζα έχει προεξοφλήσει συνολικά έξι επιτοκιακές αυξήσεις φέτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αξίζει να σημειωθεί η Fed έχει προεξοφλήσει συνολικά έξι επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ © EPA Pool

Κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) αύξησε τα βασικά της επιτόκια η η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε κατά την διήμερη συνεδρίασή της η Fed, σημαίνοντας την έναρξη μίας σειράς πιο επιθετικών κινήσεων για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας τέλος παράλληλα στην εποχή της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος του 0,75%-1,00%. Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του έτους, καθώς τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η πρώτη αύξηση σε περισσότερα από τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της FOMC, «οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας, παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», ωστόσο επισημαίνεται πως «ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα λόγω έξαρσης του κορωνοϊού να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες».

Αξίζει να σημειωθεί η Fed έχει προεξοφλήσει συνολικά έξι επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος. Η αγορά έχει προετοιμαστεί για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, με το ενδεχόμενο μάλιστα να αυξηθούν κατά 75 μονάδες βάσης στην συνεδρίαση του Ιουνίου.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   



 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ