Πολιτικη & Οικονομια

ΗΠΑ: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην FED για την αύξηση των επιτοκίων

Tι λέει ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη μεγάλη απόφαση της Fed για τα επιτόκια
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ © ΕPA Pool

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να καταλήξει για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσεις.

Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια απόψε, με τις αγορές να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό - αναμένεται και ανακοίνωση ενός σχεδίου μείωσης του ισολογισμού της από τον Ιούνιο.

Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που απορρέουν από την κατάσταση της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών που εκτείνονται πέρα από τους ευαίσθητους τομείς και σχετίζονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάγκασαν τη Fed να επιταχύνει την απόσυρση των μέτρων τόνωσης, ώστε να μην ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση.

H Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της  Μαΐου και αρκετές φορές ακόμα μετά από αυτό, με τους traders να περιμένουν αυξήσεις 250 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται επίσης να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της με μέγιστο ρυθμό 95 δισ. δολαρίων τον μήνα. Θα το κάνει αφήνοντας τα ομόλογα που έχει αγοράσει να ωριμάσουν, αντί να τα πουλά, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται για αργότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, όταν τα σχέδια της Fed για τη μείωση του ισολογισμού της ξάφνιασαν τους επενδυτές, προκλήθηκε το επεισόδιο αναταραχής στις αγορές που ονομάστηκε «taper tantrum». Αυτή τη φορά, πάντως, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επικοινωνήσει με σαφήνεια τα σχέδιά τους, άρα ένα ξαφνικό σοκ είναι λιγότερο πιθανό. 

Tζέιμι Ντάιμον: Η Fed έπρεπε να κινητοποιηθεί νωρίτερα

Η Fed θα έπρεπε να έχει αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια, όσο τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού σφυροκοπούν την αμερικανική αλλά και την διεθνή οικονομία, όπως τόνισε ο Τζέιμι Ντάιμον.

«Έχουμε αργήσει λίγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg και συνέχισε λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα κινηθούν τόσο το καλύτερο».

Ο ισχυρός άνδρας της JPMοrgan υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν όπως προβλεπόταν και οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Προέβλεψε μάλιστα την πιθανότητα η Ευρώπη να μπει σε ύφεση εάν η σύγκρουση επιδεινωθεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ