Πολιτικη & Οικονομια

Γκ. Χαρδούβελης: Μάλλον θα δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκ. Χαρδούβελης στο Πρώτο: Μάλλον θα δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Ο Γκίκας Χαρδούβελης © ΕΡΤ

O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μάλλον φτάνουμε στο ύψιστο σημείο πληθωρισμού και θα δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν εκτίναξη του πληθωρισμού, στην Ελλάδα, στο 9,4% τον Απρίλιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι «ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S& P.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Χαρδούβελης διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές στα προϊόντα θα πιέζονται και «σίγουρα οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα».

«Αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση των τιμών, οι τιμές σε κάποια προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ότι αυξήθηκαν μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη πληθωρισμού σημαίνει άνοδο των τιμών, αλλά όταν αυτό γίνεται με μικρότερη ταχύτητα, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μειώνεται», εξήγησε.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι τιμές θα μείνουν ψηλά. «Αν δει κανείς τα συμβόλαια πετρελαίου θα αντιληφθεί ότι η αγορά περιμένει μια αποκλιμάκωση των τιμών. Αν το Brent είναι σήμερα στα 108 δολάρια το βαρέλι, το τρίτο τρίμηνο πέφτει στα 100 και προς το τέλος του έτους θα μειωθεί λίγο ακόμη. Πριν ενάμισι μήνα ήταν πολύ πιο αισιόδοξη η αγορά, έβλεπε η τιμή να πέφτε στα 75 δολάρια στο τέλος της χρονιάς. “Έβλεπε” δηλαδή ότι ο πόλεμος θα περάσει γρήγορα χωρίς τεράστιες επιπτώσεις. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και η πίεση θα υπάρχει. Δεν “βλέπουν” περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι πόσο ραγδαία θα είναι η αποκλιμάκωση ή εάν δεν υπάρξει καθόλου αποκλιμάκωση και παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα», επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τη διατροφή , καθώς ο πληθωρισμός στα υπόλοιπα αγαθά είναι της τάξης του 2,5% με 3%. «Για αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με στοχευμένα μέτρα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ