Πολιτικη & Οικονομια

Ρεκόρ κερδών για την Gazprom πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος

Ώθηση από τις τιμές του φυσικού αερίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρδη ρεκόρ για την Gazprom το 2021 – Ώθηση από τις τιμές του φυσικού αερίου
Gazprom © ΕPA Pool

Ρωσία: Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το 2021 εκτοξεύθηκαν στα 28,4 δισεκ. ευρώ.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

Οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου κατά την ανάκαμψη από την πανδημία ώθησαν τα έσοδα του ενεργειακού κολοσσού σε επίπεδα ρεκόρ. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να καταβάλλονται σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται και η δημιουργία δύο λογαριασμών για την διαχείριση των πληρωμών σε ξένα νομίσματα.

Πριν από δύο ημέρες, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία, διότι αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε η Gazprom. Η κίνηση πυροδότησε πανικό στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ