Πολιτικη & Οικονομια

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

«Το 50% των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριστίν Λαγκάρντ © EPA
Κριστίν Λαγκάρντ © EPA

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε «Οι περισσότεροι εντυπωσιαστήκαμε από τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2021. Ήταν εξαιτίας του ενεργειακού σοκ».

H Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση αναφορικά με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και την επιρροή της ενέργειας στον πληθωρισμό, απάντησε πως «το 50% των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας».

«Ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι μεσοπρόθεσμος», προσέθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι τα νοικοκυριά πιέζονται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία ώστε να ελέγξουμε την αστάθεια των τιμών καταναλωτή», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ωστόσο πως σταδιακά η πανδημία έχει αρχίσει και υποχωρεί και ότι η οικονομία επηρεάζεται όλο και λιγότερο από το κύμα του κορωνοϊού. «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι ισορροπημένοι», τόνισε.

Βασικό σενάριο της ΕΚΤ έως τώρα είναι πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί μέσα στο έτος. Ωστόσο τη θέση αυτή αμφισβητούν επενδυτές και αρκετοί αναλυτές, μετά και την απροσδόκητη εκτίναξη του δείκτη στην Ευρωζώνη στο ιστορικό υψηλό του 5,1% τον Ιανουάριο.  H EKT «βλέπει» τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024 και μένει να φανεί εάν θα αλλάξει την εκτίμησή της τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ