Πώς η ΜcDonald’s γύρισε το νόμισμα στα 10 από τα 30 χρόνια της στην Ελλάδα

Eάν κανείς παρατηρούσε την πορεία της McDonald’s στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα πριν από μία δεκαετία, ίσως θα στοιχημάτιζε υπέρ του ενδεχομένου αποχώρησης της αλυσίδας ταχυφαγείων από τη χώρα μας.

Καταστήματα σε θέσεις – κλειδιά, που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, έκλεισαν σταδιακά με σημεία όπως αυτό στην Κηφισιά, για την Αττική, καθώς και άλλα στη Θεσσαλονίκη, με τελευταίο αυτό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, να κατεβάζουν ταμπέλες. Eξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα αποτέλεσαν καταστήματα όπως το πρώτο της αλυσίδας στην Ελλάδα, αυτό του Συντάγματος, που λειτούργησε τον Νοέμβριο του 1991. 

Η McDonald’s Hellas, που διαχειριζόταν το δίκτυο καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είχε δημιουργήσει προ οικονομικής κρίσης έως και 60 καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων λειτουργούσαν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Το 2011, η Premier Capital Hellas, εταιρεία που ανέλαβε τότε την ανάπτυξη της McDonald’s στην Ελλάδα ως developmental licencee και αποτελώντας μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Hili Ventures, με έδρα τη Μάλτα, άρχισε σταδιακά να γυρίζει το νόμισμα. Η Premier Capital προέβη σε συνολική επαναξιολόγηση του δικτύου της, παραλαμβάνοντας κατά την έναρξη της παρουσίας της στην Ελλάδα 19 εταιρικά εστιατόρια της McDonald’s. Έκτοτε, η πορεία της εταιρείας στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως μελετημένη, με την κάθε τοποθέτηση ή αποχώρηση από προϋπάρχον σημείο να υλοποιείται μετά από ενδελεχή σχεδιασμό. 

Εξορθολογισμένο δίκτυο 26 εστιατορίων πανελλαδικά

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή η επιχείρηση διατηρεί 26 καταστήματα, πολλά εκ των οποίων σε τουριστικές περιοχές όπως η Σαντορίνη, το οποίο λειτουργεί εποχικά, τα Μάλια της Κρήτης, το Φαληράκι της Ρόδου ή ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο αλλά και σε κεντρικά σημεία πόλεων, προεξάρχοντος του καταστήματος επί της οδού Ερμού 2 στο Σύνταγμα, το οποίο παραμένει ακλόνητο στην ίδια θέση από το 1991 που αφίχθη η McDonald’s στην Ελλάδα έως και σήμερα, 30 χρόνια μετά. Το νεότερο των καταστημάτων αυτών βρίσκεται στο Ίλιον, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2021. 

Συνολικές επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ

Kατά την τελευταία διετία εξάπλωσης της πανδημίας, η Premier Capital Hellas δημιούργησε τρία νέα εστιατόρια στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά στη χώρα μας 4,85 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποίησε ήταν και η ανακαίνιση του καταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης, βασιζόμενη στο σύγχρονο μοντέλο υπηρεσιών Experience of the Future. Η επένδυση στο εν λόγω εστιατόριο ανήλθε στις 650 χιλ. ευρώ. Συνολικά οι επενδύσεις της Premier Capital στην ελληνική αγορά κατά την δεκαετία παρουσίας της στη χώρα μας έχουν αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ. 

Εντός του 2022 η άφιξη στο retail park της Ten Brinke στην Πειραιώς

Μία ακόμα από τις επενδύσεις που ετοιμάζει προσεχώς στην Ελλάδα η Premier Capital Hellas είναι η άφιξή της στο εμπορικό πάρκο που κατασκευάζει η εταιρεία Ten Brinke, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Στον συγκεκριμένο χώρο, που αναμένεται να αποπερατωθεί κατασκευαστικά έως το Πάσχα του 2022, το κατάστημα της McDonald’s θα έχει τον χαρακτήρα εστιατορίου – Drive Thru. Θυμίζουμε ότι το εμπορικό πάρκο της Πειραιώς απέκτησε στα τέλη του 2021 ο όμιλος Φουρλή μετά από συμφωνία με την Ten Brinke.

Από τα 19 εκατ. και τις ζημίες του 2011 στα 40 εκατ. με κερδοφόρα αποτελέσματα 

Χαρακτηριστικό της διαδρομής που είχε στην Ελλάδα η McDonald’s από το 2011 και ύστερα, όταν ανέλαβε η Premier Capital, είναι το γεγονός ότι προ δεκαετίας ο κύκλος εργασιών ήταν 19,04 εκατ. ευρώ με ζημίες 199 χιλ. ευρώ, το 2012 ο τζίρος ήταν 19 εκατ. ευρώ με ζημίες μετά από τους φόρους στο 1,75 εκατ. ευρώ, για να φτάσει πλέον το 2019 να τζιράρει 40,85 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 966 χιλ. ευρώ και το 2020 – σε μία χρονιά που η πανδημία επηρέασε το σύνολο της αγοράς – να έχει πωλήσεις 37,57 εκατ. ευρώ με ζημίες μετά από φόρους στις 166,94 χιλ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα McDonald’s παραμένουν το πιο επιτυχημένο franchise brand στο κόσμο

Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιχείρησης στη χώρα μας στο διάστημα της πανδημίας, κατάφερε να υποστεί τις κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες, βασιζόμενη μεταξύ άλλων στην εξυπηρέτηση των πελατών της μέσω των υπηρεσιών McDrive και McDelivery αλλά και μέσω take away. 

Παρουσία με τη McDonald’s σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

Εκτός από την Ελλάδα, η Premier Capital, στην οποία ανήκει και η ελληνική θυγατρική, διαχειρίζεται τα εστιατόρια της McDonald’s και στη Λετονία, την Εσθονία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Συνολικά ο όμιλος το 2020 είχε κύκλο εργασιών 319 εκατ. ευρώ, με μείωση κατά 6,5%, απασχολώντας στις έξι χώρες παρουσίας του 8.726 άτομα προσωπικό και διαθέτοντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 160 εστιατόρια της αμερικανικής εταιρείας εστίασης. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου για το 2020 ήταν στα επίπεδα των 19 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 28 εκατ. ευρώ του 2019, διατηρώντας ωστόσο τη δυναμική του παρά τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και την ευρύτερη επίδραση της πανδημίας στην κατανάλωση.