19 Απρ 2024
READING

H εξάπλωση των retail parks από μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα

5 MIN READ

H εξάπλωση των retail parks από μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα

H εξάπλωση των retail parks από μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα

Ένας τομέας ανάπτυξης του λιανεμπορίου ο οποίος εμφανίζει ιδιαίτερη επενδυτική κινητικότητα και αποτελεί μία από τις βασικές τάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετίζεται με την κατασκευή ή την εκμετάλλευση retail parks. Η νέα τάση στην αγορά οδηγεί σημαντικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα ή και στη λιανική να προχωρούν στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων.

Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής αποζητά ανοιχτούς χώρους που βρίσκονται εκτός του κέντρου των πόλεων. Έτσι, εκτός από την ψηφιακή οικονομία αλλά και την ενασχόληση των επιχειρήσεων με το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον τα εμπορικά πάρκα αποτελούν ήδη επίσης ισχυρή τάση που απασχολεί τους επενδυτές. Η Ελλάδα είχε μείνει αρκετά πίσω όλα τα προηγούμενα χρόνια και στον τομέα των retail parks, δεδομένης της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο η επανέναρξη της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας ανοίγει νέο κύκλο κινήσεων και αφήνει χώρο να αναπτυχθούν σταδιακά από τώρα και στο εξής μέσα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μεγάλη χώροι εμπορικής εκμετάλλευσης. Σε επενδυτικές κινήσεις αυτού του χαρακτήρα συμμετέχουν μεγάλοι όμιλοι όπως η Βιοχάλκο, το Fourlis Group, η Lamda Development, ο όμιλος Ελλάκτωρ και η Ten Brinke.  

Το retail park του Ελληνικού

Κορωνίδα των επενδύσεων σε retail parks θα αποτελέσει η σχετική επένδυση στην έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, σε συνεργασία του ομίλου Φουρλή και της Lamda Development, όπου προβλέπεται να λειτουργήσουν ένα εμπορικό πάρκο που θα προέλθει από δαπάνη συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την απόκτηση από πλευράς του ομίλου Φουρλή, διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας σε μέρος του οικοδομικού τετραγώνου, στο οποίο θα αναπτυχθεί το retail park. Το εμπορικό πάρκο θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εμπορικό κέντρο της Lamda, γνωστό ως Vouliagmenis Mall. Η αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park θα γίνει μέσω της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Φουρλή, Trade Estates ΑΕΕΑΠ. 

Το πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς

Ενδεικτική της κινητικότητας στον τομέα των retail parks στην Ελλάδα είναι και η επένδυση που υλοποιεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, Ten Brinke, σε οικόπεδο που έχει αποκτήσει στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Πειραιώς. Εκεί έχουν ήδη κλείσει θέση στο νέο εμπορικό πάρκο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί βάσει προγραμματισμού, πριν το Πάσχα του 2022, επιχειρήσεις όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η LC Waikiki, ο Μουστάκας, η McDonald’s. Το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε από την ολλανδικών συμφερόντων, Ten Brinke, το 2019. Κατά το παρελθόν η αξιοποίηση της έκτασης είχε προσκρούσει σε αρκετά εμπόδια, ενώ παλαιότερα σε αυτό βρισκόταν η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου (ΦΑΓΕ, Μιμίκος). Στο οικόπεδο των 14.893 τετραγωνικών μέτρων κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή retail park συνολικής δομημένης επιφάνειας 25.000 τ.μ.

Οι νέες επενδύσεις Φουρλή σε Κρήτη και Πάτρα

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Φουρλή, προγραμματίζει από την πλευρά του και άλλες επενδύσεις στον τομέα retail parks. Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να δημιουργήσει ένα εμπορικό πάρκο 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με δαπάνη περί τα 40 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο όμιλος συνεργάζεται με την Ten Brinke, με την οποία έχει δημιουργήσει δύο κοινοπραξίες, μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, τόσο για το Ηράκλειο, όσο και για ένα ακόμα ακίνητο στην Πάτρα. Στη δεύτερη περίπτωση Φουρλής και Ten Brinke θα κατασκευάσουν ένα ακόμη εμπορικό πάρκο, μικρότερο σε έκταση, καθώς ο πρώτος έχει αποκτήσει τις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, με επιφάνεια οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων. 

To Smart Park

Στα παραπάνω θα πρέπει να υπολογίσουμε και το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή retail park στην Ελλάδα, που είναι το Smart Park, ιδιοκτησίας της Reds, συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ. Η πρώτη φάση της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 2011, αφορούσε σε συνολική επιφάνεια προς εκμίσθωση 36.500 τ.μ., ενώ με τη δεύτερη φάση της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 2019 το Smart Park διαθέτει πλέον 53.000 τ.μ. εμπορικής επιφάνειας, στα οποία φιλοξενούνται μερικά από τα ισχυρότερα εμπορικά ονόματα που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά λιανικής. 

To εμβληματικό project του Cambas Park

Συμφερόντων της Reds του ομίλου Ελλάκτωρ είναι και το υπό κατασκευή εμβληματικό project του Cambas Park, στις παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου Καμπά στην Παλλήνη. Ο χώρος έχει συνολική έκταση 315 στρεμμάτων και προβλέπεται ότι η δομημένη επιφάνεια θα ανέλθει σε 89.000 τ.μ. με την φιλοξενία χώρων άθλησης, γραφείων, εμπορικών εγκαταστάσεων, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Η συνολική επένδυση στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

H Βιοχάλκο και η επέκταση του River West

Από το κυνήγι των εμπορικών πάρκων δεν λείπουν επιχειρήσεις όπως είναι ο όμιλος Βιοχάλκο. O όμιλος μέσω της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Noval Property ΑΕΕΑΠ, προχώρησε εντός του 2021 στην επέκταση του εμπορικού κέντρου, River West, δημιουργώντας και έναν ανοιχτό χώρο με εμπορικά καταστήματα, χώρους ψυχαγωγίας και πρασίνου, συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων. Η επένδυση ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω εμπορικό συγκρότημα είναι πλέον συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας μαζί με το ΙΚΕΑ 62.050 τ.μ.

Το River West χωρίς την νέα επέκτασή – και χωρίς το ΙΚΕΑ που εντάσσεται στην ίδια ιδιοκτησία – διαθέτει συνολικά μισθώσιμους χώρους 18.000 τ.μ. Με το River West Open – τη νέα επέκταση – το οποίο αποτελείται από μεγάλα καταστήματα λιανικής όπως ο Κωτσόβολος, ο Μουστάκας και η Jysk και 6 νέους χώρους εστίασης προστέθηκαν ακόμα 20.000 τ.μ.

Ten Brinke Πειραιώς
Smart Park

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.