Πολιτικη & Οικονομια

Ξαφνική κατάρρευση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική

Σε μονοψήφια επέστρεψαν πολλές χώρες – Στα 117 ευρώ/MWh η Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα
Ηλεκτρικό ρεύμα © Unsplash

Ξαφνική κατάρρευση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική - Σε μονοψήφια επέστρεψαν πολλές χώρες - Στα 117 ευρώ/MWh η Ελλάδα.

Εντυπωσιακή πτώση καταγράφουν οι τιμές στην αγορά χονδρικής του ρεύματος την τελευταία ημέρα του έτους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υδροηλεκτρικά και αιολικά απέκτησαν τον έλεγχο πανευρωπαικά από πλευράς παραγωγής, αποσυνδέοντας πρόσκαιρα από τις μειούμενες, αλλά σταθερά σε υψηλά επίπεδα τιμές του φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Βέλγιο, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 10 ευρώ/KWh ενώ πριν από λίγες μέρες ξεπερνούσαν τα 245 ευρώ.

Σημαντική αν και μικρότερη ποσοστιαία είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και στην Ελλάδα, όπου η τιμή για τις 31 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει στα 117 ευρώ/KWh από 235 ευρώ που ήταν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει στα δεδομένα του ο ΑΔΜΗΕ, στο σύστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά) συμμετείχαν με 39%. Τα υδροηλεκτρικά με 25%, περιορίζοντας την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 31% και του λιγνίτη στο 5%.

Η τόσο μεγάλη μείωση των τιμών στην Ευρώπη εξηγείται από την μεγάλη παραγωγή των αιολικών στη Γερμανία και άλλες κεντρικοευρωπαϊκές χώρες και στο αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα σε χώρες όπως η Γαλλία. Το Βέλγιο που προαναφέρθηκε, κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή ευρωπαϊκά γιατί ευνοήθηκε τόσο από τα πυρηνικά της εργοστάσια όσο και την παραγωγή των αιολικών της πάρκων.

Ως προς τα Βαλκάνια τώρα, έντονη ήταν η συμβολή που είχαν τα υδροηλεκτρικά, καθώς και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου.

Δείτε τον χάρτη με τις μειώσεις

31122021.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ