Visual Browsing
Κατέβασε ρολά ο ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint

Κατέβασε ρολά ο ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint

Αδιευκρίνιστος αριθμός Ρώσων πελατών του πρακτορείου βρίσκονται στην Ελλάδα

Χρεοκόπησε και σταματά από σήμερα Κυριακή η λειτουργία του μεγάλου ρωσικού τουριστικού πράκτορα Labirint, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Ιρίνα Τιούρινα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Μόσχα, ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό έως και 25.000 τουρίστες- πελάτες του Labirint, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της Ρωσία, κατά την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας. Αδιευκρίνιστος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα. Η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, η αποτροπή των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Ρώσους πολίτες που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot, η οποία σταμάτησε από σήμερα να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint, για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.

Μεταξύ των πτήσεων τσάρτερ, που ακυρώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας, ήταν και δύο προς την Ελλάδα, στους δημοφιλείς προορισμούς της οποίας το Labirint στέλνει τουρίστες από την ίδρυσή του το 1995. Ιdeal-Tour και Labirint είναι αντιστοίχως η τέταρτη και πέμπτη τουριστική εταιρεία της Ρωσίας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακόπτει τη λειτουργία της το τελευταίο 15νθήμερο. Στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες. Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η επίσης παλαιά και ιστορική εταιρεία Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 του μηνός η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συστάσεις ΣΕΤΕ προς τους ξενοδόχους

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετά την ανακοίνωσε της πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator, προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά. Τονίζει πως σύντομα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον τρόπο πληρωμής ή την ασφαλιστική κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους διαμονής τους. «Ευελπιστώντας στην ταχύτατη τακτοποίηση όσων θεμάτων σχετίζονται με την πτώχευση, όπως και με την ασφαλή επιστροφή των επισκεπτών, προέχει η φιλοξενία όσων εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και η διαφύλαξη της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5