25 Απρ 2024
READING

Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

7 MIN READ

Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

Το Shein είναι μια πολύ πετυχημένη εταιρεία, η οποία έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως το “TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου” και φέρεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, ενώ ξεπέρασε και το Amazon, αφού η εφαρμογή της είχε τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ.

Το Shein έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση στις νεαρές γυναίκες και έχει λάβει τεράστια προβολή στο YouTube, το TikTok και το Instagram. Η δημοτικότητα της κινεζικής εταιρείας γρήγορης μόδας, μάλιστα, έχει αναπτυχθεί εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστή και διαδεδομένη σε άτομο κάτω των 30 ετών.

Η εταιρεία στοχεύει σε αγοραστές με γνώση των τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και του χαμηλού κόστους και δραστηριοποιείται μόνο στο διαδίκτυο προσθέτοντας καθημερινά χιλιάδες νέα κομμάτια. Παράλληλα, όμως, έχει δεχτεί επικρίσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, την έλλειψη διαφάνειας και τους ισχυρισμούς ότι αντιγράφει μικρούς σχεδιαστές, κάτι που το Shein αρνείται πεισματικά.

Το Shein έχει καταφέρει περισσότερο από όλα τα κοινά να κερδίσει τη προσοχή των έφηβων αγοραστών, και έτσι η πελατειακή βάση του Shein είναι “αρκετά αντιφατικοί αγοραστές” συνολικά, με τη γενιά Z να είναι πιο πρόθυμη να αγοράσει μεταχειρισμένα ρούχα, αλλά ταυτόχρονα και να αποτελεί τον πυρήνα των εταιρειών γρήγορης μόδας όπως η Shein που έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την επιτυχία της εταιρείας που νικά τις αντίπαλες μάρκες μόδας, όπως η Asos και η Boohoo; Το Shein παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία που το τοποθετούν σε θέση ισχύος, όμως παράλληλα έχει δεχτεί κι ορισμένα αρνητικά σχόλιο και έχει κριθεί.

  1. Εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Παρόλο που έχει την έδρα της στην Κίνα, η εταιρεία απευθύνεται κυρίως σε πελάτες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία με τις αισθητά χαμηλές  που φτάνουν τα 7,90 λίρες (10,70 δολάρια) κατά μέσο όρο.

Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα της γρήγορης μόδας, με αποστολές σε 220 χώρες. Η κρίση του Covid έδωσε μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις της εταιρείας, βοηθώντας τον διαδικτυακό λιανοπωλητή να αναπτύξει την παρουσία του και να προσεγγίσει ταχύτερα ένα ευρύτερο κοινό. Ενώ η εταιρεία δεν αποκαλύπτει οικονομικά στοιχεία, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια το 2020.

  1. Τεράστια ποικιλία προϊόντων

Το Shein διαθέτει έως και 600.000 προϊόντα προς πώληση στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα. Βασίζεται σε χιλιάδες τρίτους προμηθευτές, καθώς και σε περίπου 200 συμβεβλημένους κατασκευαστές. Οι μικρότερες εταιρείες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού της τροφοδοτούνται με πληροφορίες από τα εσωτερικά εργαλεία της σχετικά με το τι έχει ανοδική τάση ή πόσο καλά αποδίδουν ορισμένα προϊόντα.

  1. Σχετικά ταχείες παραδόσεις

Το Shein μπορεί να παραδώσει σε περίπου 5 ημέρες. Για αρκετούς λιανοπωλητές, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες. Η εταιρεία αποστέλλει τις παραγγελίες στους πελάτες της απευθείας, κυρίως από μία αποθήκη 16 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Από την άλλη, τα πακέτα της συχνά χρειάζονται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να φτάσουν σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η Boohoo, η Asos ή η OhPolly που προσφέρουν παράδοση την επόμενη μέρα.

  1. Έχει ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα – 250 εκατομμύρια followers

Χρησιμοποιώντας μια στρατιά από influencers, μέχρι δημόσια πρόσωπα από reality, το Shein έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 250 εκατομμύρια followers στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Η διαδικτυακή παρουσία του Shein υπήρξε σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας του καθώς ενισχύει την αναγνωρισιμότητα και τη δέσμευση της μάρκας. Η στοχευμένη διαφήμιση και η χορηγία influencers στο Instagram και το TikTok το έχει βοηθήσει να παραμείνει σχετικό μεταξύ των νεότερων αγοραστών. Οι προσπάθειες αυτές έχουν ενισχυθεί από το γεγονός ότι συχνά φιλοξενεί live streamming στις πλατφόρμες του για την προώθηση των προϊόντων του.

Ωστόσο, η χρήση των δεδομένων των πελατών του έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Shein περιγράφηκε πρόσφατα ως “χειριστικά” λόγω προτροπών στον ιστότοπό του που ενθαρρύνουν τους αγοραστές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα ή να δώσουν προσωπικά δεδομένα με αντάλλαγμα εκπτώσεις ή πόντους ανταμοιβής.

Παράλληλα, το Shein έχει δεχτεί αρνητικά σχόλια, καθώς ορισμένα εκπτωτικά είδη ένδυσης είναι συχνά κατώτερης ποιότητας, ενώ υπάρχουν σχόλια στο διαδίκτυο που αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερταχείας μόδας και το πόσο πληρώνονται οι εργαζόμενοι του Shein.

  1. Απασχολεί μεγάλο αριθμό σχεδιαστών

Ο αριθμός εσωτερικών σχεδιαστών που απασχολεί το Shein ανέρχεται στους 200, οι οποίοι φροντίζουν για την μεγάλη γκάμα προϊόντων και στυλ με ταχύτητα. Το Shein έχει επίσης μια ομάδα που εξετάζει τα νέα σχέδια των προμηθευτών της πριν φτάσουν στον ιστότοπο, για να προσπαθήσει να φιλτράρει τυχόν θέματα παραβίασης, τα οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Το Shein X, το πρόγραμμα για νέους σχεδιαστές, διεξήγαγε πρόσφατα έναν διαγωνισμό  με έπαθλο 100.000 δολάρια (74.227 λίρες) και παρουσίαση της συλλογή μόδας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του. Ωστόσο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την κίνηση αυτή.

Πάντως, αν και η εταιρεία έχει καταβάλει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε ανεξάρτητους σχεδιαστές, το Twitter εξακολουθεί να δέχεται παράπονα από μικρότερες επιχειρήσεις. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το Shein φέρεται να έχει αντιγράψει τα σχέδιά τους και να έχει πουλήσει παρόμοια αντικείμενα σε χαμηλότερο κόστος. Έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει αγωγές από εταιρείες όπως ο κατασκευαστής των Dr Martens, αν και ο ηλεκτρονικός λιανοπωλητής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία.

6. RealTime Fashion

Η εταιρεία έχει πρωτοπορήσει σε ένα νέο μοντέλο λιανικής πώλησης μόδας με την ονομασία “Real-Time Fashion”, που της επιτρέπει να είναι ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές της. Ο όρος αυτός αναφέρεται στον χρόνο που χρειάζεται το Shein για την παραγωγή ενός προϊόντος, από τη διαδικασία σχεδιασμού του μέχρι να είναι έτοιμο να σταλθεί στον αγοραστή. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να ξεπερνά σε ταχύτητα και αυτή των Zara στον χρόνο που απαιτείται από τον σχεδιασμό ενός προιόντος μέχρι την είσοδο σε ένα κατάστημα.

Το Shein είναι σε θέση να το κάνει αυτό σε μόλις τρεις ημέρες, αφαιρώντας τους μεσάζοντες, σε ένα consumer to manufacturer (C2M) μοντέλο.Το Shein χρησιμοποιεί τεχνολογία όπως το Google Trends για να ανακαλύψει ποιες είναι οι τάσεις της μόδας, σχεδιάζει τα προϊόντα και στη συνέχεια συνδυάζει δεδομένα εντός της εφαρμογής και δεδομένα χρηστών για να προβλέψει ποια μπορεί να είναι η ζήτηση για τα προϊόντα του, ενώ παράλληλα προωθεί διαφημιστικές καμπάνιες μέσω ενός προγράμματος influencer. 

Τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα

Οι τιμές των προϊόντων του Shein έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και τις εργασιακές του πρακτικές, όπως και πολλών ανταγωνιστών του. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση με πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η βιομηχανία μόδας ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια μελέτη του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται ότι το Shein και άλλες εταιρείες γρήγορης μόδας χρησιμοποιούν συχνά πολυεστερικά υφάσματα, τα οποία βασίζονται στην άντληση περισσότερου πετρελαίου και άνθρακα από το έδαφος και δεν βιοδιασπώνται όπως τα φυσικά υλικά.

Η εταιρία κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται την τάση των ανθρώπων να μην επιθυμούν να φορούν πολλές φορές τα ίδια ρούχα και έτσι πολλά κομμάτια του Shein είναι πιθανό να πεταχτούν στη χωματερή μετά από λίγες μόνο χρήσης. Η κινεζική μάρκα επιμένει ότι η μέθοδός της για την παραγωγή ρούχων σε μικρές παρτίδες είναι πιο αποτελεσματική και ότι ελάχιστα πράγματα πηγαίνουν στα σκουπίδια. Επισημαίνει επίσης στην ιστοσελίδα της ότι θέλει να προμηθεύεται περισσότερα ανακυκλωμένα υφάσματα και χρησιμοποιεί τεχνολογία εκτύπωσης που είναι λιγότερο ρυπογόνα από την παραδοσιακή μεταξοτυπία για τα γραφικά και τα σχέδια.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη έρευνα του BBC News αποκάλυψε ότι οι αγγελίες για θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και αποθήκες του Shein εμφανίζονταν σε κινεζικές ιστοσελίδες προσλήψεων, οι οποίες ανέφεραν ότι όσοι ανήκουν σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες δεν πρέπει να υποβάλουν αίτηση. Το Shein, από την άλλη  δήλωσε ότι δεν χρηματοδότησε ούτε ενέκρινε τις αγγελίες και ότι δεσμεύεται να τηρεί υψηλά εργασιακά πρότυπα, ενώ τονίζει έχει “πολιτικές μηδενικής ανοχής για την αναγκαστική και παιδική εργασία και τις διακρίσεις”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.