Πολιτικη & Οικονομια

Moody’s: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022

Tι προβλέπει για την ανάπτυξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Moody's: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022 και η μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη το 2021-2027
Mοody's © GettyImages/IdealImage

Τι λέει ο οίκος για την Ελλάδα λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τώρα έως και το 2027, να βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ.

Η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία, θα μειώσουν τη μέση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ κατά 1,2% το 2022, όπως εκτιμά η Moody’s.  

Ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, με πρώτη την Ελλάδα η οποία κατά τον οίκο θα δει το χρέος της να υποχωρεί κατά 10,1% (και στο 191% του ΑΕΠ) και την Κύπρο με μείωση 6,8% και την Πορτογαλία (-5,9%) να ακολουθούν, ωστόσο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμένει αρκετά πάνω από το 100% παρά αυτή την απομόχλευση.

Βασικός πιστωτικός παράγοντας στο επόμενο διάστημα, όπως τονίζει, θα είναι ο βαθμός στον οποίο οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν την περίοδο χαμηλών επιτοκίων – η οποία θα είναι πλέον περιορισμένη – για να μειώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα σε σημείο που θα συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου χρέους.

Η έκθεση η οποία μάλιστα δημοσιεύεται μόλις λίγες ώρες πριν από το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο. Ως γνωστόν, οι προσδοκίες για το review της Παρασκευής είναι υψηλές, καθώς η Morgan Stanley έχει προβλέψει ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2. 

Η Morgan Stanley στάθηκε στην αξιοσημείωτη ανάκαμψη του τουρισμού και εκτιμά ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί το 2022 με την απελευθέρωση των διεθνών μετακινήσεων και τις σημαντικές εισροές τουριστών από χώρες εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, υπογραμμίζει την δυναμική ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στη φετινή χρονιά, η οποία είναι καλός οιωνός ενόψει της αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ