20 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική της Apple που πιέζει το Facebook

4 MIN READ

Η στρατηγική της Apple που πιέζει το Facebook

Η στρατηγική της Apple που πιέζει το Facebook

Η Apple σχεδίασε την στρατηγική της για τα νέα χαρακτηριστικά απορρήτου του iPhone και έπληξε το Facebook με αξιοσημείωτη επιτυχία.H ενημέρωση της Apple για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατέστησε δυσκολότερη την παρακολούθηση των χρηστών iPhone και τη προσέγγιση τους με σχετικό marketing. Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου πληρώνουν υψηλότερες τιμές για την ψηφιακή διαφήμιση και αυτό οδηγεί τις εταιρείες να βρουν τρόπους να βελτιώσουν την απόδοση των ψηφιακών εκστρατειών τους.

Με αφορμή τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, η Apple άρχισε να εμφανίζει στα iPhone ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητούσε από τους χρήστες να συναινέσουν στην παρακολούθηση από εφαρμογές – ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται App Tracking Transparency (ATT). Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των χρηστών που παρακολουθούνται μειώθηκε από 73%  σε 32%.

Τα έσοδα του Facebook προέρχονται κυρίως από διαφημίσεις για κινητά και αυτό το νέο χαρακτηριστικό αποτελεί ισχυρή πλήξη. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι η αλλαγή θα μεγεθύνει την δυσκολία για τις μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία, καθιστώντας τις καμπάνιες τους λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ θα ενοχλήσει τους καταναλωτές δείχνοντάς τους διαφημίσεις άσχετες με τα ενδιαφέροντά τους. Το Facebook, ωστόσο, είναι μεταξύ των εταιρειών που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στην ενημέρωση της Apple, προσπαθώντας πλέον να αναπτύξουν τρόπους για τη στόχευση διαφημίσεων χωρίς να βασίζονται σε προσωπικά δεδομένα.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο Facebook έγινε σαφής πρόσφατα, όταν το κοινωνικό δίκτυο δημοσίευσε μια λεπτομερή περιγραφή της ζημιάς που προκαλεί η λειτουργία ATT της Apple.Το νέο χαρακτηριστικό iPhone, ουσιαστικά βάζει τέλος στο λεγόμενο Identifier For Advertisers (IDFA), λειτουργία που χρησιμοποιείται από διαφημιζόμενους για την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων και την απόδοση αλληλεπιδράσεων τους για τον επαναπροσδιορισμό τους και τη βελτίωση τους. Το χαρακτηριστικό σταματά μόνο ορισμένους τύπους παρακολούθησης μέσω του IDFA, ενώ το υπόλοιπο εναπόκειται στους προγραμματιστές εφαρμογών να συμμορφωθούν.

Όπως είχε προβλεφθεί, πολλοί χρήστες iPhone λένε όχι στην παρακολούθηση από το Facebook και αυτό κοστίζει ακριβά στο κοινωνικό δίκτυο. Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της απενεργοποίησης της παρακολούθησης στο Facebook είναι ότι οι διαφημιζόμενοι δεν είναι σε θέση να μετρήσουν αποτελεσματικά τις καμπάνιες τους. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούν το IDFA για να δουν πόσοι άνθρωποι έκαναν κλικ σε μια διαφήμιση ή ποιοι έπειτα αναζήτησαν στο Google την εταιρεία που είδαν στο Facebook και πήγαν στον ιστότοπο για να αγοράσουν κάτι.

Το Facebook ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι είναι πλέον δύσκολο να μετρηθεί η απόδοση των διαφημίσεων στα iPhone, με αποτέλεσμα να έχει υποεκτιμήσει τα αποτελέσματα ορισμένων εκστρατειών.

Έχει ασκηθεί κριτική στη λειτουργία ATT της Apple και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από μερικούς  “λειτουργικά άχρηστη”. Άλλοι πάλι αναφέρουν και άλλες εφαρμογές που αυξάνουν την ιδιωτικότητα τονίζοντας την σημασία τους και κρίνουν την πράξη της Apple χρήσιμη, καθώς και ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα, όπως η αφαίρεση από το App Store των προγραμματιστών που δεν συμμορφώνονται.

Ακολούθησε και η δύσκολη εβδομάδα που πέρασε το Facebook μετά την διακοπή λειτουργίας του κοινωνικού δικτύου πρόσφατα, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας το Instagram, το Facebook και το WhatsApp. Το Facebook επίσης αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες ότι βάζει “τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους”.

Η Apple ενδεχομένως έχει σχέδια για να μπει στην επιχείρηση διαφημίσεων για κινητά. Συγκεκριμένα, η Apple διαθέτει μια διαφημιστική πλατφόρμα στο πλαίσιο του App Store. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή επιχείρηση για την Apple και η εταιρεία έχει παραχωρήσει την απόκτηση πελατών για εφαρμογές στο Facebook. Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, η Apple φάνηκε να δείχνει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα δικά της διαφημιστικά προϊόντα. Οι διαφημιζόμενοι, και ιδιαίτερα οι προγραμματιστές παιχνιδιών, μπορεί να βρουν τη διαφημιστική πλατφόρμα της Apple πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αυτό είναι κυριολεκτικά το χειρότερο σενάριο για το Facebook.

Το πλήγμα της Apple στις διαφημιστικές δραστηριότητες του Facebook είναι άλλη μια τεράστια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το Facebook. Για τους χρήστες του iPhone, είναι σπουδαίο και φυσικά για την Apple η λειτουργία αποδεικνύεται θριαμβευτική επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.