Πολιτικη & Οικονομια

PRODEA Investments: Δομές ευθύνης και αειφόρος επιχειρηματικότητα

Το μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων, η βιώσιμη ανάπτυξη και το πράσινο ομόλογο για αειφόρα projects ακίνητης περιουσίας

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Prodea Investments: Δομές ευθύνης και πράσινη επιχειρηματικότητα

Η PRODEA Investments κάνει πράξη τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη με πράσινο ομόλογο 300 εκ. ευρώ και σημαντικές παρεμβάσεις του προγράμματος Δομές Ευθύνης.

Το αποτύπωμα μιας εταιρείας δεν κρίνεται μόνον από τους δείκτες των οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά και από την συνολική στάση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνδυάζει την ραγδαία ανάπτυξή της με την αειφορία και την κοινωνική προσφορά.

Το 2016 η εταιρεία δημιούργησε το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Δομές Ευθύνης», ένα συνεχώς εξελισσόμενο σχέδιο κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων. Τομέας δράσης του και βασικό στοιχείο της ανάπτυξής του είναι η βελτίωση υποδομών και η λειτουργική αναβάθμιση σημαντικών κοινωνικών δομών με στόχο την ουσιαστική κοινωνική συμβολή και την αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών προβλημάτων.

Δομές Ευθύνης

Το πρόγραμμα έχει εθνική διάσταση και εκτενή γεωγραφική κάλυψη σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, από το 2016 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν έργα ανάπλασης στο Γηροκομείο Καστοριάς, στο ειδικό νηπιαγωγείο του Δήμου Αθηναίων, στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, στο Κοινοτικό Κατάστημα Ειδομένης και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Ελληνικής Αστυνομίας.

Infographic έργων Prodea Investments

Την περίοδο 2020-2021 ολοκληρώθηκαν σημαντικά ακόμα έργα όπως η ανακατασκευή της στέγης στο κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ, η ανακαίνιση ορόφων και η δημιουργία χώρου υποδοχής στο Νοσοκομείο Μεταξά, τα έργα συντήρησης στους ξενώνες του συλλόγου Φλόγα, η δημιουργία μονάδας φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών στο νοσοκομείο Αττικόν σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Eliza, η κτηριακή επισκευή και αναβάθμιση στο χημείο του γυμνασίου και λυκείου Σύμης και η υποστήριξη του πρωταθλητή ιστιοπλοΐας ΑμεΑ Στράτου Αχλάτη. Στην δε περίοδο της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού, στήριξε την προσπάθεια διαχείρισής της  κάνοντας απ’ ευθείας εισαγωγή απαραίτητου εξοπλισμού. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα projects, όπως η δημιουργία χώρων υποδοχής στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ανάπλαση του Λόφου Στρέφη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίωνένα έργο αξίας που θα δώσει νέα ζωή σε έναν από τους κεντρικότερους και πιο ξεχασμένους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Θα συμβάλλει έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αναβάθμιση του Χημείου Γυμνασίου και Λυκείου Σύμης
Αναβάθμιση του Χημείου Γυμνασίου και Λυκείου Σύμης

Για την PRODEA Investments, η αστική ανάπλαση, έχει πάντα ένα διττό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια αρχή της εταιρείας που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στη συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων, τον οποίο στηρίζει προκειμένου  να αποδοθεί στους δημότες ο λόφος ως ένας ποιοτικότερος χώρος πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.  Πρόκειται μάλιστα για μια παρέμβαση σε μια περιοχή στην οποία δεν δραστηριοποιείται εταιρικά η PRODEA Investments, γεγονός που υπογραμμίζει το γνήσιο ενδιαφέρον συμμετοχής στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Infographic έργων Prodea Investments

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η PRODEA Investments, έχοντας καταφέρει να ενισχύσει τη θέση της ακόμα και την περίοδο που οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας ήταν αντίξοες, συνεχίζει αξιοποιώντας στοχευμένα τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον κλάδο. Υλοποιεί ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε τομείς αιχμής, με «πράσινο» χαρακτήρα. Ψηλά στη λίστα του επενδυτικού της ενδιαφέροντος τοποθετούνται τα σύγχρονα - βιοκλιματικά κτήρια γραφείων, τα μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα/logistics, οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα.

Σχεδόν το μισό από το επενδυτικό της πρόγραμμα καλύπτεται από ήδη προσυμφωνημένα projects με έμφαση στο βέλτιστο ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά και στο εργασιακό wellbeing. Διότι στόχος της εταιρείας είναι τα κτήριά της να συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής. Η εταιρεία εστιάζει στα «πράσινα» γραφεία που πληρούν τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως  LEED ή BREEAM. Το πρότυπα αυτά αφορούν στην πιστοποίηση αειφορίας των κτηρίων και τις βέλτιστες συνθήκες εντός τους, δηλαδή τη βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις συνθήκες θερμικής άνεσης και τον φυσικό φωτισμό, τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας και τις αυξημένες απαιτήσεις σε φύτευση.

Η PRODEA Investments πιστεύει ότι η αειφορία πρέπει να ξεκινά από την ίδια και, σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα της γραφεία έχουν ήδη λάβει χρυσή πιστοποίηση κατά LEED ενώ σύντομα αναμένεται και η πιστοποίησή τους κατά WELL η οποία αφορά στις μετρήσιμες ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον χώρο εργασίας  αλλά και στα μέτρα και τις ενέργειες που η εταιρεία έχει λάβει για τη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων.

Είσοδος κτιρίου Prodea
Είσοδος κτιρίου Prodea

Τα επόμενα σχέδια

Αυτή τη στιγμή, το ενεργητικό της PRODEA Investments υπερβαίνει τα 2,5 δις ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Έχοντας στην επενδυτική της φαρέτρα τις θετικές αποδόσεις προηγουμένων ετών και το πράσινο ομόλογο των 300 εκ. ευρώ η PRODEA Investments ενισχύει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα με σημαντικές επενδύσεις. Μεταξύ πολλών άλλων, η συμμετοχή της στην ανάπλαση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά, ο οποίος γίνεται ενεργό σημείο αναφοράς στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με μοναδική «θέα» την αφετηρία της ελληνικής ναυτιλίας, δηλαδή -σε σημαντικό βαθμό- της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο βιοκλιματικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα.

Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η επένδυση στο πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα της αλυσίδας Moxy (του ομίλου Marriott) που μεταμορφώνει το Σαρόγλειο μέγαρο της Ομόνοιας σ’ ένα οκταόροφο σύγχρονο ξενοδοχείο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανάπτυξη κτηριακού συγκροτήματος πράσινων γραφείων στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού, Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος στην Αθήνα ενώ κορυφαίες εταιρείες έχουν μισθώσει τους χώρους του νέου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων Element, που αναπτύσσει στο Μαρούσι η PRODEA Investments, στην οδό Φραγκοκλησιάς.

Οι επενδύσεις σε σύγχρονες αποθήκες (Logistics center) στον Ασπρόπυργο, αλλά και μια σειρά από άλλα projects νέων ξενοδοχείων, κτηρίων γραφείων και πολυτελών κατοικιών (όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό), αντανακλούν τη δυναμική της εταιρείας, αλλά και την πίστη της στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα για να κερδίσει το στοίχημα της μεταπανδημικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας. Πρόκειται εξάλλου για μια θεμελιώδη αντίληψη της PRODEA Investments, που βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον ως διαρκείς παρονομαστές της ανάπτυξης.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ