Visual Browsing
Prodea Investments: Δομές ευθύνης και πράσινη επιχειρηματικότητα

Prodea Investments: Δομές ευθύνης και πράσινη επιχειρηματικότητα

Το σχέδιο κοινωνικών δράσεων, η βιώσιμη ανάπτυξη, το πράσινο ομόλογο και οι πράσινες επενδύσεις
Η επενδυτική εταιρεία Prodea Investments δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη με το πράσινο ομόλογο αξίας 300 εκ, ευρώ και τις δράσεις του προγράμματος Δομές Ευθύνης

Η Prodea Investments και οι θυγατρικές της δραστηριοποιούνται σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και στην ενεργό διαχείριση αυτής. Το 2016 η εταιρεία υιοθέτησε το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Δομές Ευθύνης», ένα συνεχώς εξελισσόμενο σχέδιο κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων. Τομέας δράσης του προγράμματος και βασικό στοιχείο του προγραμματισμού είναι η βελτίωση υποδομών και η λειτουργική αναβάθμιση σημαντικών κοινωνικών δομών με στόχο την ουσιαστική κοινωνική συμβολή και την αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών προβλημάτων.

Δομές Ευθύνης

Το πρόγραμμα έχει εκτενή γεωγραφική κάλυψη σε αστικούς ιστούς όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε ακριτικές περιοχές. Η δαπάνη των έργων ξεκινά από τα 10.000€ μέχρι και το 1.000.000€ που θα δαπανηθεί για την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά έργα. Συγκεκριμένα, από το 2016 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο Γηροκομείο Καστοριάς, στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, στο Κοινοτικό Κατάστημα Ειδομένης και στη Διεύθυση Εγκληματολογικών Ερευνών Ελληνικής Αστυνομίας.

Έργα συντήρησης στους ξενώνες του συλλόγου Φλόγα
Έργα συντήρησης στους ξενώνες του συλλόγου Φλόγα
Σχετικα
Η Ελληνική Οικονομία την επόμενη μέρα
Η Ελληνική Οικονομία την επόμενη μέρα

Την περίοδο 2020-2021 ολοκληρώθηκαν σημαντικά ακόμα έργα όπως η ανακατασκευή της στέγης του νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ, η ανακαίνιση ορόφων και η δημιουργία ρεσεψιόν στο Νοσοκομείο Μεταξά, τα έργα συντήρησης στους ξενώνες του συλλόγου Φλόγα, η δημιουργία μονάδας φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών στο νοσοκομείο Αττικόν-Eliza, η κτιριακή επισκευή και αναβάθμιση του χημείου γυμνασίου και λυκείου Σύμης και η υποστήριξη του πρωταθλητή ιστιοπλοΐας ΑμεΑ Στράτου Αχλάτη. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα projects, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ανάπλαση του Λόφου Στρέφη που αναμένεται να δώσει νέα ζωή σε έναν από τους κεντρικότερους και πιο ξεχασμένους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας.

Αναβάθμιση του Χημείου Γυμνασίου και Λυκείου Σύμης
Αναβάθμιση του Χημείου Γυμνασίου και Λυκείου Σύμης

Για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού της DNA και δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από το έργο αυτό. Στηρίζοντας την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής και προσιτός χώρος πρασίνου και άθλησης, αλλά και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες.

Σχετικα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα»

Infographic έργων Prodea Investments

Infographic έργων Prodea Investments

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η Prodea Investments, ως θεσμικός επενδυτής, δεν διέκοψε την επενδυτική της δραστηριότητα ούτε όταν οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Για το προσεχές διάστημα, χαράσσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε τομείς αιχμής, με «πράσινο» χαρακτήρα. Ψηλά στη λίστα του επενδυτικού της ενδιαφέροντος τοποθετούνται τα σύγχρονα κτίρια γραφείων, τα μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα/logistics, οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα.

Σχεδόν το μισό από το επενδυτικό της πρόγραμμα καλύπτεται από προσυμφωνημένα projects με έμφαση στο βέλτιστο ενεργειακό τους αποτύπωμα αλλά και στο εργασιακό wellbeing. Η εταιρεία εστιάζει στα «πράσινα» γραφεία που πληρούν τις πιστοποιήσεις LEED και WELL. Το πρότυπο LEED αφορά την πιστοποίηση αειφορίας των κτιρίων και τις βέλτιστες συνθήκες εντός τους, δηλαδή τη βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις συνθήκες θερμικής άνεσης και τον φυσικό φωτισμό, τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας και τις απαιτήσεις σε φύτευση. Η πιστοποίηση WELL αφορά τις μετρήσιμες ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, και πιο συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης, τις χαμηλές οσμές, μετρήσεις επιπέδων αέρα και εφαρμογή ειδικών διαστάσεων σε σημεία. Επιλεκτικά, η εταιρεία διερευνά και τον χώρο των high end κατοικιών και των εμπορικών καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή, το ενεργητικό της Prodea Investments υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Είσοδος κτιρίου Prodea
Είσοδος κτιρίου Prodea

Πράσινο ομόλογο αξίας 300 εκ. ευρώ

Η Prodea Investments προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στην έκδοση «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 300.000.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 250.000.000 ευρώ, με διάρκεια επτά (7) έτη. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση αειφόρων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς και η αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με ακίνητο το οποίο έχει αναπτυχθεί με βάση τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» ομόλογο για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Πλήρης ήταν η κάλυψή του με την εταιρεία να αντλεί 300 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης 300.000 άυλων ανώνυμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €554,243 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,85 φορές.

Με την έκδοση αυτού του ομόλογου, η Prodea ουσιαστικά δεσμεύτηκε απέναντι στο επενδυτικό κοινό για την απόφασή της να προχωρήσει σε πράσινες επενδύσεις. Tα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο είναι τόσο εντός, όσο και εκτός Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρονται: πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο Ελληνικό, ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο, αξιοποίηση Σαρόγλειου Μεγάρου.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5