Πολιτικη & Οικονομια

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ με πυξίδα την πράσινη ανάπτυξη

Νέα γενιά ενεργειακών υποδομών σε θάλασσα και στεριά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 801
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Tα έργα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι συνυφασμένα με την πράσινη ανάπτυξη

Συνυφασμένα με την πράσινη ανάπτυξη και τη στροφή της Ελλάδας προς την καθαρή ενέργεια είναι τα έργα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζει τη νέα γενιά ενεργειακών υποδομών σε θάλασσα και στεριά, θέτοντας το ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τάσης σε τροχιά διπλασιασμού. Με αυτό τον τρόπο, τα επόμενα χρόνια η αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση θα επεκταθεί προς κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα, διευρύνεται ο «ζωτικός» ηλεκτρικός χώρος που θα επιτρέψει τη διείσδυση 17 GW καθαρής ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, υπερβαίνοντας μάλιστα τους εθνικούς στόχους κατά σχεδόν 2 GW.

Τα αποτελέσματα αυτής της «πράσινης προσπάθειας» είναι ήδη ορατά. Το διασυνδεδεμένο σύστημα την τελευταία τετραετία έχει αναπτυχθεί κατά 30%, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των βόρειων Κυκλάδων και της Κρήτης. Τα οφέλη των έργων του Διαχειριστή έχουν και οικονομική διάσταση καθώς με τις διασυνδέσεις των νησιών υποχωρούν οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Σήμερα, η εξοικονόμηση από τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!
Εξίσου θεαματική είναι και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών που ενώνονται ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα. Με την  ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων στο Αιγαίο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή από ρυπογόνα  ορυκτά καύσιμα, θα μηδενιστούν.
 
«Στην πρίζα» Αιγαίο και Κρήτη
Με τη Σύρο, την Πάρο, την Άνδρο, τη Μύκονο και τη Νάξο να έχουν πλέον ενταχθεί στην «οικογένεια» των διασυνδεδεμένων νησιών, σειρά παίρνουν πλέον οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες, που θα ολοκληρώσουν την προσάρτηση του νησιωτικού συμπλέγματος στον ηπειρωτικό κορμό. Το πρώτο σκέλος του έργου, η διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, βρίσκεται κοντά στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης, μετά την ολοκλήρωση σχετικών διαγωνισμών. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο που θα θέσουν συνολικά σε τροχιά υλοποίησης το έργο που θα πρασινίσει τις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, μέσα από μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι νησιωτικές διασυνδέσεις έχουν πολλά «μέτωπα». Το 2022 η Σκιάθος θα ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο Σύστημα, προσφέροντας σταθερή και ποιοτική ηλεκτροδότηση για ολόκληρες τις βόρειες Σποράδες, ενώ μέχρι το 2029 θα ακολουθήσουν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, σε έναν νέο κύκλο εμβληματικών  έργων του Διαχειριστή, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
 
Το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε ένα ιστορικό ορόσημο για τον ΑΔΜΗΕ και το ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς με την ολοκλήρωση και μετέπειτα τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου. Η «διασύνδεση των ρεκόρ» με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, θωράκισε με επιτυχία την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» για την ενεργειακή του απομόνωση. Επόμενος σταθμός για την ενεργειακή απεξάρτηση του νησιού από τα «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2024 είναι η «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα των θαλάσσιων διασυνδέσεων, μία επένδυση 1 δισ. ευρώ, που κατασκευάζει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Ariadne Interconnection. Πέρα από τα σαφή περιβαλλοντικά του οφέλη –αφού με τη λειτουργία του οι ρύποι CO2 για την ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης θα μηδενιστούν– το έργο της «μεγάλης» διασύνδεσης έχει επίσης σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα καθώς κατά τη φάση της κατασκευής του θα δημιουργηθούν συνολικά 2.000 θέσεις εργασίας.
 
Ενισχύεται η χερσαία «ραχοκοκαλιά» του ηλεκτρικού συστήματος
Ένα σημαντικό κομμάτι των πράσινων επενδύσεων που δρομολογούνται τα επόμενα χρόνια αφορούν την ανάπτυξη και αναβάθμιση του χερσαίου κορμού του Συστήματος Μεταφοράς καθώς και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.
 
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Διαχειριστής αναβαθμίζει διπλά τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα των 400 kV –με την κατασκευή των νέων Γραμμών Μεταφοράς Μεγαλόπολη-Πάτρα και Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική– με στόχο την ενεργειακή αποσυμφόρηση της νότιας Ελλάδας. Επιπλέον, ανακατασκευάζει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, ενός έργου που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, μαζί με τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Κόρινθος-Αττική.
Εν μέσω ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον ΑΔΜΗΕ. Επισπεύδει την ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία με τον διαγωνισμό για το ελληνικό τμήμα να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα εξετάζει ανάλογα έργα αναβάθμισης των διακρατικών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των συνόρων.
 
Νέα στρατηγική για τον ενεργειακό μετασχηματισμό

Ο ρόλος του Διαχειριστή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας αντανακλάται και στην ανανεωμένη στρατηγική του για την προσεχή τετραετία. Κεντρική θέση σε αυτήν κατέχει αφενός η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα του Συστήματος απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι νέες δραστηριότητες που «κυοφορούνται» στο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης. Για το πρώτο, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταρτίσει ένα νέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ανανέωσης παγίων ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ για το δεύτερο τοποθετείται στρατηγικά σε νέα πεδία δραστηριοτήτων όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ