Visual Browsing

Η Ε.Ε αναλαμβάνει δράση για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος

Η ΕΕ υπόσχεται να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος και προτείνει νέες πρωτοβουλίες © EUROKINISSI / European Union
Η ΕΕ υπόσχεται να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος και προτείνει νέες πρωτοβουλίες © EUROKINISSI / European Union
Ο τζίρος του βρώμικου χρήματος φτάνει τα 133 δισεκατομμύρια ευρώ
  • A-
  • A+
0
Η ΕΕ υπόσχεται να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος και προτείνει νέες πρωτοβουλίες.

Κάθε χρόνο, διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία της Ε.Ε. τεράστοα ποσά από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, ο τζίρος του βρώμικου χρήματος εκτιμάται πως ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ε.Ε. υπόσχεται να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος.

«Η νομοθεσία μας για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος είναι η πιο αυστηρή στον κόσμο, θα πρέπει όμως και να την εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

H Κομισιόν προτείνει και επισήμως πλέον την ίδρυση μιας νέας, ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, η οποία θα ελέγχει τις αρμόδιες εθνικές αρχές καθώς και τα νομικά πρόσωπα που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, εφόσον παρατηρηθεί κάτι ύποπτο.

Η δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Το νέο θεσμικό όργανο θα ξεκινήσει το έργο του σε τρία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να αναπτύξει την πλήρη ισχύ του.

Τεράστιος «βρώμικος» τζίρος

Σχετικα
Πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ
Πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ

«Το ξέπλυμα χρήματος είναι μία ξεκάθαρη απειλή για τους πολίτες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το δημοσιονομικό μας σύστημα», σημειώνει η αρμόδια Επίτροπος Μέιριντ Μακγκίνες. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του βρώμικου χρήματος φτάνει τα 133 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1.5% του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

«Δεν μπορούμε να υποτιμούμε πλέον το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει να σφραγίσουμε τις κρυψώνες που ακόμη χρησιμοποιούν οι εγκληματίες», προειδοποιεί η Επίτροπος. 

 

 

Πώς γίνεται το ξέπλυμα χρήματος

Εμπειρογνώμωνες της Κομισιόν εκτιμούν ότι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να συγκαλύψουν τα ίχνη του χρήματος, όταν αυτό προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη πορνεία, παράνομα τυχερά παιχνίδια, εμπορία ανθρώπων και συναφή αδικήματα, είναι: 

  • Ο κατακερματισμός παράνομων περιουσιών σε όλο και μικρότερα ποσά.
  • Ηη σύσταση εταιριών που διασυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Ηη διασπορά εσόδων σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Με μία νέα οδηγία για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος- την έκτη κατά σειρά- η Κομισιόν θα επιχειρήσει να δυσχεράνει τη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Στο στόχαστρο των αρμοδίων θα βρίκονται και τα κρυπτονομίσματα, που εκτιμάται ότι διευκολύνουν ανώνυμες συναλλαγές.

Θα μπει όριο στα μετρητά

Διαφωνίες εξακολουθούν να επικρατούν για την πρόταση Ντομπρόφσκις να απαγορευθούν όλες οι πληρωμές με μετρητά για ποσά άνω των 10.000 ευρώ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιμονή στην «οικονομία των μετρητών» ανοίγει κερκόπορτες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παράδειγμα: Μία πιτσαρία μπορεί να «φουσκώσει» τον τζίρο της, διοχετεύοντας έτσι παράνομο χρήμα σε νόμιμες δραστηριότητες. Αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι συναλλαγές γίνονται πολλές φορές με βαλίτσες γεμάτες μετρητά, χωρίς να εξετάζεται η προέλευση του χρήματος.

Το 70% των συναλλαγών στην Ευρώπη γίνεται με μετρητά. Σε ορισμένα κράτη-μέλη προβλέπονται ήδη περιορισμοί.Στην Ελλάδα μάλιστα απαγορεύονται να χρησιμοποιηθούν μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, δεν προβλέπεται όριο. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ λέει ότι στηρίζει τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά θεωρεί ουτοπική την εκτίμηση ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μόνο μετρητά.

«Αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι οι ύποπτες δραστηριότητες μεταφέρονται στο διαδίκτυο» δήλωσε ο Μπλούμελ την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη. «Θεωρώ πιο σημαντικό να επικεντρώσουμε εκεί την προσοχή μας, αντί να επιβάλλουμε αυθαίρετα όρια, τα οποία θα ενίσχυαν την τάση για κατάργηση των μετρητών».

Η συμμετοχή των τραπεζών στο ξέπλυμα χρήματος

Πάντως ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις ανησυχεί για το κύρος της ΕΕ ως έδρας για χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο FinCen-Files, ήταν σαφής η εμπλοκή μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το 2018 είχε γίνει γνωστή ότι μία μεγάλη τράπεζα από τη Δανία είχε ξεπλύνει ποσό έως 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω υποκαταστήματός της στην Εσθονία. Το σκάνδαλο εκείνο της Danske Bank είχε δώσει αφορμή για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, την οποία απομένει να εγκρίνουν τα 27 κράτη-μέλη, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5