Visual Browsing

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,3% φέτος στην Ελλάδα και 5,4% το 2022

Χαρτονομίσματα ευρώ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,3% εφέτος για την ελληνική οικονομία
Χαρτονομίσματα ευρώ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,3% εφέτος για την ελληνική οικονομία © Pixabay
Τι αναφέρει για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια
  • A-
  • A+
0
Ανάπτυξη στην Ελλάδα 3,3% φέτος και 5,4% το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Στο 3,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Για το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,4%. Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι παρά την πανδημία κορωνοϊού οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα «κόκκινα δάνεια».

Χαρακτηρίζει, επίσης, την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η ελληνική οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το ΔΝΤ στην Έκθεση του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% μετά από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προγράμματα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτήν.

Δημόσιο χρέος στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

Για το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα μειώνεται, αφού φθάσει στο ανώτατο σημείο του το 2021, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησής του (χρηματοδοτικές ανάγκες) να παραμένουν διαχωρίσιμες.

Σχετικα
Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων απαντά
Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων απαντά

Επομένως, για το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, οι μεγάλες αβεβαιότητες που επικρατούν, δεν επιτρέπουν στο Ταμείο να αποφανθεί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Όσον αφορά στη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει το 7,2% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα με τη βοήθεια των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισέλθει σε έναν «ενάρετο» κύκλο, όπως αναφέρει στην έκθεσή του. Η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση της φορολογίας μαζί με την αναβάθμιση τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «investment grade» θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση των «κόκκινων δανείων» και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους πρόσθετους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. προκειμένου να εδραιώσει ένα διατηρήσιμο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι μειώσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών και των προκαταβολών φόρου αποτελούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή ρευστότητα.

Σχετικα
CEO της Moderna: Σε έναν χρόνο θα τελειώσει η πανδημία
CEO της Moderna: Σε έναν χρόνο θα τελειώσει η πανδημία

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του μίγματος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Βραχυπρόθεσμα, αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, ενώ η στήριξη θα πρέπει να στραφεί από τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε στοχευμένη στήριξη εισοδήματος και επανένταξης των εργαζομένων.

Το ΔΝΤ για «κόκκινα δάνεια» και ελληνικές τράπεζες

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

Ενθαρρύνει, ωστόσο, την κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέτρα, όπως την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (asset management company). Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που εμφανιστούν διαχειριστικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5