Visual Browsing

Oatly: Η σουηδική εταιρεία με το γάλα βρώμης και αξία στα 12 δισ.

Oatly: Η ιστορία της σουηδικής εταιρίας με γάλα βρώμης, που η οικονομική της ανάπτυξη εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Οι πωλήσεις γάλακτος βρώμης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200% από το 2019 έως το 2020
  • A-
  • A+
0
Oatly: Η ιστορία της σουηδικής εταιρίας με γάλα βρώμης, που η οικονομική της ανάπτυξη εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Oatly, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την οποία εισάγεται στο χρηματιστήριο και την υποστήριξη της Oprah Winfrey και της Blackstone, δημιουργεί μια νέα κατηγορία εταιρειών με σκοπό και διάσημους υποστηρικτές.

Η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Oatly, της μάρκας γάλακτος από βρώμη, αυξήθηκε απότομα φτάνοντας σχεδόν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την αρχική δημόσια προσφορά της που έφτανε τα 1.4 δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρία, η περίοδος που εισήχθη στο χρηματιστήριο δε θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη. 

Την περασμένη άνοιξη η Oatly εγκαινίασε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Γιούτα και διπλασίασε τις καλλιέργειές της στην Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται εργοστάσια στην Κίνα και την Σιγκαπούρη, που θα ανοίξουν πριν το τέλος του έτους. Αυτά έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων παροχής προμηθειών, που καθιστούν δύσκολο για τους πωλητές λιανικής να διατηρήσουν διαθέσιμα τα προϊόντα της στα καταστήματά τους. 

Οι μετοχές της Oatly ξεκίνησαν από 17 δολάρια ανά μετοχή και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 30% περίπου, στα 21 δολάρια ανά μετοχή. Ολοκλήρωσε την πρώτη της μέρα ανεβασμένη κατά 18% με πάνω από 20 δολάρια ανά μετοχή. Η Oatly πέρσι διπλασίασε τα κέρδη της, φτάνοντάς τα στα 420 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, οφείλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδά της στις ΗΠΑ, όπου πωλείται σε περισσότερα από 7.500 καταστήματα λιανικής πώλησης και 10.000 καφετέριες. 

Σχετικα
Σουηδία: Φυλακισμένοι απήγαγαν φύλακες ζητώντας πίτσες για λύτρα
Σουηδία: Φυλακισμένοι απήγαγαν φύλακες ζητώντας πίτσες για λύτρα

Οι πωλήσεις γάλακτος βρώμης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200% από το 2019 έως το 2020 και η συγκεκριμένη κατηγορία, το 2020, έφτασε τα 267 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Αυτό κατέστησε το γάλα βρώμης ως το υποκατάστατο γάλακτος με τις περισσότερες πωλήσεις μετά το γάλα αμυγδάλου.

H Oatly, παρόλο που έχει σχεδόν τις μισές διανομές από τους αντιπάλους της, είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις μάρκα γάλακτος βρώμης στις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε το 1994 από δύο αδέρφια επιστήμονες που ήθελαν να παράγουν ένα πιο βιώσιμο γάλα και κατέληξαν στο γάλα βρώμης εξαιτίας του χαμηλού αντίκτυπού του στο περιβάλλον. 

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Oatly είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Verlinvest και της κυβέρνησης της Κίνας. Το μερίδιο της κοινοπραξίας αυτής ανέρχεται στο 46% και αξίζει 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Oatly είναι η Blackstone, το μερίδιο της οποίας αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 6.7% και αξίζει 675 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία έχει, επίσης, μερικούς δισεκατομμυριούχους υποστηρικτές, όπως οι Oprah Winfrey και Jay Z’ Roc Nation.

Σχετικα
«Περσόνα»: ένα οπτικό ποίημα που εξερευνά τα όρια της φόρμας
«Περσόνα»: ένα οπτικό ποίημα που εξερευνά τα όρια της φόρμας

Η εταιρία αυτή, που έχει ως επίκεντρο την βιωσιμότητα και οι διαφήμισή της βασίζεται σε θέματα όπως η μείωση των εκπομπών αερίου των θερμοκηπίων και η προστασία του νερού, έχει κατακριθεί για την ανάμειξή της με την Blackstone, που αποτελεί έναν από τους πιο επιφανείς επενδυτές που συνδέονται με την αποδάσωση του Αμαζονίου. Ίσως, όμως, η ανάμειξη αυτή εμπνεύσει το Investment House να βελτιώσει της περιβαλλοντικές του επιδόσεις σε άλλα μέρη. 

Εξάλλου αυτό σημαίνει βιωσιμότητα. Εάν θέλουμε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη κατά 50% μέχρι το 2030, το πιο σωστό είναι να συμμετέχουν όλοι. Η Oatly αποτελεί ορόσημο. Είναι εδώ για να αποδείξει ότι η προστασία του πλανήτη είναι πολύ πιο επικερδής. 

Πηγή: The Total Business

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5