Πολιτικη & Οικονομια

Η νέα ζωή οδηγεί στην οικονομία YOLO-You Only Live Once

Πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αποφάσεις που είναι πολύ σημαντικές για την ζωή τους, τις οποίες δεν θα έπαιρναν εάν δεν είχαν επηρεαστεί από την εμπειρία της πανδημίας

the_total_business.jpg
The Total Business
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος που χοροπηδάει

Τι είναι η YOLO οικονομία και πώς η πανδημία επηρεάζει τη γενιά των millenials και τους νέους ανθρώπους στη λήψη αποφάσεων.

Υπόγεια αλλά πολύ έντονα δημιουργείται μια νέα τάση η οποία μπορεί να είναι και η πιο καθοριστική μετά την λήξη της πανδημίας. Πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αποφάσεις που είναι πολύ σημαντικές για την ζωή τους τις οποίες δεν θα έπαιρναν εάν δεν είχαν επηρεαστεί από την εμπειρία της πανδημίας. Αυτό που δημιουργείται μπορεί να συμπεριληφθεί στην φράση «YOLO οικονομία». You only live once!

Κάποιοι εγκαταλείπουν άνετες και σταθερές δουλειές για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, να μετατρέψουν μια παράλληλη δραστηριότητα που μοιάζει με χόμπι σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης ή άλλοι απειλούν να παραιτηθούν, εκτός εάν τους επιτρέπεται να εργάζονται όπου και όποτε θέλουν. Και ενώ ορισμένοι απλώς αλλάζουν δουλειές, άλλοι αποχωρούν εντελώς από το σκεπτικό της καριέρας. Εάν αυτό το κίνημα είχε φωνή θα ήταν “YOLO”-«ζούμε μόνο μία φορά», ένα ακρωνύμιο που διαδόθηκε πριν από μια δεκαετία και έχει φτάσει στα στόματα πολλών νεότερων και όχι μόνο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Για να είμαστε σαφείς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βιώνουν απώλεια θέσεων εργασίας και αγαπημένων. Όμως, για έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων με οικονομικά αποθέματα και δεξιότητες ο φόβος και το άγχος του περασμένου έτους υποχωρούν σε ένα νέο είδος ανορθόδοξου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Εάν ο κυρίαρχος παράγοντας είναι το συναίσθημα το 2021, το YOLOing μπορεί να είναι η καθοριστική τάση πολλών σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη έρευνα της Microsoft διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των εργαζομένων παγκοσμίως σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους φέτος. Η Blind, ένα κοινωνικό δίκτυο που είναι δημοφιλές στους εργαζόμενους στην τεχνολογία, διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 49% των χρηστών του σχεδίαζε να βρει νέα δουλειά φέτος.

Φοβούμενες αυτό το «κίνημα» πολλές εταιρείες προσπαθούν να ενισχύσουν το ηθικό και να αποτρέψουν την εξάντληση. Το LinkedIn έδωσε πρόσφατα στην πλειοψηφία των υπαλλήλων του μια επιπλέον εβδομάδα άδειας, ενώ στους υπαλλήλους του Twitter δόθηκε μια επιπλέον ημέρα ανά μήνα για να ξεκουράζονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται #DayofRest.

Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μπορούν και θέλουν να αναλάβουν ρίσκο αυτές τις μέρες και αφού μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, η περιπέτεια είναι η επιλογή τους. Η πανδημική κρίση είναι το πιο έντονο γεγονός στη ζωή των περισσοτέρων και έχει επηρεάσει όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού πεδίου των ανθρώπων. Είναι σαφές ότι παράγοντες όπως το άγχος και η ανησυχία για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων και ο φόβος για την διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που ώθησαν κυρίως τους millennials να επανεκτιμήσουν τις επαγγελματικές τους προτεραιότητες.

Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές υποδεικνύουν ένα αίσθημα θάρρους το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού αλλά και μια ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε πολλές χώρες και κλάδους. Έτσι, η πανδημία έχει οδηγήσει τα άτομα αυτά να επανεκτιμήσουν την ζωή, την σταδιοδρομία και τους στόχους που κάποτε ακολουθούσαν οι γονείς τους.

Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να ισχύει για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους. Αλλά ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού επανεξετάζει την ζωή του και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Οι millennials και ευρύτερα όσοι είναι σε μια πολύ παραγωγική φάση της ζωής τους είναι ένα τόσο δυναμικό τμήμα της οικονομίας το οποίο σαφέστατα μπορεί να επηρεάσει και να δώσει νέα διάσταση. Είναι δεδομένο ότι μετά την λήξη της πανδημίας κάποιοι οικονομικοί κλάδοι θα γνωρίσουν τεράστια ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού και του ευ ζην γενικότερα.

Πηγή: thetotalbusiness.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ