Visual Browsing

Αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές υπάρχει ζήτηση

Ακίνητα
Ακίνητα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Για ποια κτίρια υπάρχει αυξημένη ζήτηση
  • A-
  • A+
0
Πώς διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων εν μέσω πανδημίας και ποιες περιοχές συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα.

Στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία κορωνοϊού βρίσκονται οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ένας κλάδος που έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρήθηκε αύξηση 4,2% στις τιμές των ακινήτων το 2020, μετά από αύξηση 7,9% που καταγράφηκε το 2019.

Η αύξηση των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 2% για τα «νέα» διαμερίσματα, ηλικίας έως 5 ετών, και 3% για τα «παλαιά», ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2020, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» διαμερίσματα ήταν 4,7%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 3,9% το 2020.

Ποιες όμως είναι οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους της αγοράς ακινήτων; Τι ισχύει για τα μεγάλα επενδυτικά ακίνητα αλλά και τα αστικά ακίνητα που ενδιαφέρουν χιλιάδες πολίτες; 

Σχετικα
Τέσσερα παλιά, εμβληματικά ξενοδοχεία αναζητούν νέους ιδιοκτήτες
Τέσσερα παλιά, εμβληματικά ξενοδοχεία αναζητούν νέους ιδιοκτήτες

 

Aύξηση του αποθέματος των ακινήτων σε τομείς που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γεώργιος Ι. Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, επικεφαλής του Group Real Estate και ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά ακινήτων υπέστη σημαντική καθίζηση, κυρίως μέσω της μείωσης των συναλλαγών, της πτώσης των τιμών έως και 40%, καθώς και της ανυπαρξίας νέων αναπτύξεων.

«Θα εκφράσω όμως μια "αιρετική" όσο και αισιόδοξη άποψη ότι η οικονομική κρίση συνέβαλλε εν μέρει και στην ορθολογική ανάπτυξη του ελληνικού τομέα real estate. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας μεγάλου αποθέματος ακινήτων για διάθεση, κυρίως σε επιχειρήσεις που θα τα χρησιμοποιήσουν για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών τους στόχων, αλλά και της διατήρησης των τιμών σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες της Μεσογείου» εξηγεί.

Σχετικα
ΑΑΔΕ: Σε 15 λεπτά η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων
ΑΑΔΕ: Σε 15 λεπτά η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Και προσθέτει: «Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία αναμένεται να επιφέρουν νέα αύξηση του αποθέματος των ακινήτων προερχόμενα από τους τομείς που επλήγησαν σημαντικά όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Η αγορά των ακινήτων την επόμενη μέρα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε μέχρι το Μάρτιο του 2020, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε. Μαζί με τον τουρισμό, η αγορά της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, τόσο στους ιδιοκτήτες που θα δουν την αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται, όσο και συνολικά για τη χώρα».

Αγορά ακινήτων: Σε ζήτηση μικροί αποθηκευτικοί χώροι - Βιοκλιματιστικά κτίρια

Σε ερώτηση ποιοι συγκεκριμένοι επιμέρους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης ο κ. Κορμάς αναφέρει ότι η πανδημία θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στη σημαντικότητα των τομέων της ακίνητης περιουσίας.

«Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μια κατηγορία ακινήτων που βγαίνει σημαντικά ωφελημένη από την πανδημία λόγω της σημαντικότατης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το νέο στοιχείο να είναι η αύξηση της ζήτησης για μικρούς αποθηκευτικούς χώρους, μέσα ή κοντά στις μεγάλες πόλεις που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται τελευταίο μίλι (last mile), δηλαδή την αποστολή των προϊόντων από το κέντρο διανομής στον τελικό χρήστη. Επίσης, θα παρατηρήσουμε αύξηση της ζήτησης για βιοκλιματικά κτίρια, κυρίως γραφεία με ολοκληρωμένα συστήματα εξαερισμού, σε κεντρικούς οδικούς άξονες με καλές προσβάσεις και μεγαλύτερα οικιστικά με διαθέσιμους χώρους για τηλεργασία» σημειώνει.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των ακίνητων που θα έχουν ζήτηση ο Γιώργος Κορμάς επισημαίνει ότι «το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι άνω των 30 ετών, κατασκευασμένο με ξεπερασμένες κτιριακές προδιαγραφές και δε συνάδει με τις νέες απαιτήσεις για αστικές αναπτύξεις φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα».

«Η πανδημία απέδωσε μια εικόνα του μέλλοντος και στη χρήση, άρα και τη ζήτηση των αστικών ακινήτων. Η τηλεργασία, η οποία θα παραμείνει για πολλούς λόγους και την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον στη λογική ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, έδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερα οικιστικά ακίνητα όπου θα δίδεται η δυνατότητα απομόνωσης μεταξύ των διαφορετικών μελών των νοικοκυριών. Ακόμη έδειξε ότι είναι δυνατό να διαμένει κάποιος εκτός των μεγάλων πόλεων απολαμβάνοντας μεγαλύτερα, φθηνότερα και πιο κοντά στη φύση οικιστικά ακίνητα και ταυτόχρονα παρέχοντας τις υπηρεσίες του με παραγωγικό τρόπο» διευκρινίζει ο κ. Κορμάς, επισημαίνοντας ότι η Πειραιώς Real Estate μέσω της εμπειρίας της και της συνεχούς συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, είναι σε θέση να παρέχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν σε όλο το φάσμα της ακίνητης περιουσίας.

Real Estate: Καθοριστική η συνεργασία όλων των πλευρών στη διαδικασία αγοραπωλησίας - Φαινόμενο «ελατήριο» στα ακίνητα

Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Δεμερτζής, σύμβουλος ακινήτων με εξειδίκευση στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε premium περιοχές της Αθήνας και των προαστίων επισημαίνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για αστικά ακίνητα αξίας σε περιοχές όπως του κέντρου πέριξ του προεδρικού Μεγάρου καθώς και σε προάστια όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό το Κεφαλάρι κλπ.

Η ζήτηση ξεκίνησε και για επενδυτικούς σκοπούς λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας καθώς υπήρχε προοπτική ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και τους τελευταίους μήνες έχει κορυφωθεί με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων σε πολλές premium περιοχές του ς ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της πρωτεύουσας να έχουν εκτοξευθεί. Η ζήτηση παρατηρείται κυρίως από Έλληνες υψηλής εισοδηματικής τάξης και από κατασκευαστές που μετά από χρόνια έχουν εμφανιστεί πολύ δυναμικά, ενώ ξένοι ενδιαφερόμενοι που εκδήλωναν και πραγματοποιούσαν αγορές πριν την πανδημία κρατούν στάση αναμονής καθώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα επίπεδα των τιμών πώλησης.

Ο Αλέξανδρος Δεμερτζής εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και για αστικά ακίνητα στις περιοχές που θα ξεκινήσουν αναπλάσεις όπως στην περιοχή του Ελληνικού τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους ενδιαφερόμενους.

Στάση αναμονής από ξένους στην αγορά ακινήτων

O κ. Δεμερτζής αποδίδει τη στάση αναμονής των ξένων στο γεγονός ότι ειδικά στα μικρότερα ακίνητα που απευθύνονται σε αγοραστές για visa, δεν μπορούν να ταξιδέψουν, ειδικά οι Κινέζοι που αποτελούσαν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Ορισμένοι, αλλά λίγοι σε αριθμό προχωρούν σε αγορές με virtual viewing αλλά σίγουρα στην αγορά αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί το φαινόμενο «ελατήριο» όταν ξεκινήσουν με κανονικούς ρυθμούς τα αεροπορικά ταξίδια και όχι με τους σημερινούς αυστηρούς περιορισμούς.

Μεγάλη, επίσης, άνοδος στη ζήτηση παρατηρείται και στην αγορά παραθαλάσσιων κατοικιών όλων των κατηγοριών σε νησιά κυρίως, καθώς μετά την εμπειρία της πανδημίας πολλοί επιζητούν ασφαλέστερες διακοπές στη δική τους κατοικία. Και εδώ θα λειτουργήσει το φαινόμενο «ελατήριο» για τον ίδιο λόγο με την επιστροφή στην κανονικότητα στα αεροπορικά ταξίδια.

Γενικότερα, επισημαίνει ότι παρατηρείται μια άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τα Εξάρχεια τείνουν να αποκτήσουν τιμές Κολωνακίου και η Ομόνοια τιμές Εξαρχείων πριν την πανδημία. Το ζητούμενο και το ερωτηματικό είναι εάν οι τιμές αυτές που τίθενται από τους πωλητές θα μπορούν να έχουν ανταπόκριση και για πόσο χρονικό διάστημα από τους υποψήφιους αγοραστές. Προσδιορίζει ότι σε περίπου ένα εξάμηνο με ένα χρόνο από σήμερα οι τάσεις θα έχουν πάρει ένα σαφή δρόμο.

Ο κ. Δεμερτζής δίνει έμφαση και στη συνεργασία που θα πρέπει να έχουν όλες οι πλευρές στη διαδικασία αγοραπωλησίας ενός ακινήτου προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Υποψήφιοι αγοραστές και πωλητές θα πρέπει να λαμβάνουν την γνώμη των επαγγελματιών συμβούλων του κλάδου ακινήτων προκειμένου τα επίπεδα τιμών να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα και να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές που δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5