Πολιτικη & Οικονομια

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 1,28%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 1,28%.

Το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου άνοιξε και επίσημα.

Στόχος είναι η «κεφαλαιοποίηση» του ευνοϊκού κλίματος που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,15 - 1,20% και στόχος είναι η άντληση 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών».

Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές.

Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ