1821 Digital Gallery

ΔΕΗ: Κέρδη 51,2 εκατ. στο εξάμηνο, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ
ΔΕΗ © EUROKINNIISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Χατζηδάκης: Τα κέρδη της ΔΕΗ δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει
  • A-
  • A+
0
Κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κέρδη καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του πρώτου εξαμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 16,3 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τα ποσά αυτά, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώνεται σε 457,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα και για λόγους συγκρισιμότητας, το EBITDA του πρώτου εξαμήνου 2019 προσαρμόζεται σε 9,3 εκατ. ευρώ για την θετική επίπτωση από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ-ΕΛΑΠΕ.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το περιθώριο EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 20,3% από 0,4% πέρυσι.

Σχετικα
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος σε επίπεδα προ πανδημίας
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος σε επίπεδα προ πανδημίας

Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2020 επηρεάστηκε θετικά από την χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου καθώς και τον χαμηλότερο όγκο εκπομπών CO2.

Τα αποτελέσματα προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε κέρδη 28,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 352,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2019, ενώ χωρίς την προσαρμογή τα κέρδη ανέρχονται σε 51,2 εκατ. ευρώ Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο 2019 οι ζημίες προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση ανήλθαν σε 352,8 εκατ. ευρώ ή 318,4 εκατ. ευρώ χωρίς τις σχετικές προσαρμογές για την προαναφερθείσα θετική επίπτωση από τον ΕΛΑΠΕ και για την αρνητική επίπτωση από την απομείωση αξίας των θυγατρικών «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.» κατά 64,9 εκατ. ευρώ ευρώ.

Σημειώνεται ότι, το δεύτερο τρίμηνο 2020 το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 275,3 εκατ. ευρώ έναντι 75,6 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση καταγράφηκαν κέρδη 65,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 104,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κωστής Χατζηδάκης: Τα κέρδη της ΔΕΗ δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει

Σχετικα
Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΚΑ από χθες, Πρωτοχρονιά
Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΚΑ από χθες, Πρωτοχρονιά

«Το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη προ φόρων 55 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 είχε ζημίες 318 εκατ. ευρώ είναι μια απτή απόδειξη όχι μόνο της προόδου της ΔΕΗ, αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας που καταβλήθηκε γι' αυτό τους τελευταίους 12 μήνες. Οι γκρίζες ημέρες των προηγούμενων ετών, αλλά ιδίως του 2019 είναι πίσω για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται με σοβαρότητα, αλλά και με ταχύτητα».Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2020 που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Ο υπουργός προσθέτει ακόμη ότι: «Ο νόμος 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ (διευθυντικά στελέχη από την αγορά, διευκόλυνση προμηθειών, κατάργηση μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους) θέτει τις βάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

»Η απολιγνιτοποίηση προχωρά με φροντίδα για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες και με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα περιορίζει σημαντικά το προσωπικό και θα καλυφθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

»Μια "πράσινη" ΔΕΗ γεννιέται. Έχουν ήδη υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες για έργα ΑΠΕ με μια σειρά εταιρειών. Ενώ η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας δίκτυο φορτιστών σε όλη τη χώρα.

»Τέλος, ξεκινά σε δυο μήνες η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας) που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Στόχος η περαιτέρω ταμειακή ενίσχυση, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ αλλάζει και μαζί της και η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Δεν σταματάμε την προσπάθεια. Την συνεχίζουμε και την εντείνουμε».

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5